В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новата година започва с рецесия в Европа, но има лъч светлина след юни

Явор Ачев,мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, „В развитие”, 01.12.2022

16:05 | 1 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Дружеството за управление на активи Амунди прогнозира текущо забавяне на икономика в началото на 2023 с потенциална мека рецесия в Европа. Световната икономика ще намали темпа си на растеж, но няма да изпадне в рецесия. Ако ЕЦБ приключи с агресивното вдигане на лихвите, то тогава виждаме добра възможност и лъч светлина през втората половина на 2023 година за икономиката и финансовите пазари. Това каза Явор Ачев,мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Основата на икономиката е доста стабилна, защото издържа това агресивно вдигане на лихвите. Вече се вижда охлаждане, но веднага настъпи и промяна в тона на Федералния резерв”.

За Съединените щати очакваме много малък ръст през 2023 година – между половин и 1%, такава е и прогнозата за 2024 година.

За Европа и особено за еврозоната очакваме лека рецесия през първите шест месеца на следващата година, но след това отново връщане към ръст на икономиките.

За развиващите се пазари с по-силни централни банки и по-добра възможност за парична политика, както в Латинска Америка, очакваме по-добри резултати. За 2023 година ревизирахме нагоре вижданията ни за Китай, особено ако се отвори икономиката.

Що се отнася до рисковете, които ще влияят на международните пазари събеседникът отбеляза, че държавите и регионите, които са самостоятелно енергийно осигурени, ще имат предимство.

Ачев сподели интересния факт, че 2022 е едва третата година в историята, когато са спаднали всички класове финансови активи.

„Но кризата предлага и възможности. В облигациите се откриват изключително добри възможности. За първи път има очаквана положителна доходност и в облигации с инвестиционен рейтинг, по-ниско рискови облигации, включително и в правителствени облигации”.

Коментирайки дали има отдръпване на инвеститорите на българския пазар, събеседникът каза, че от началото на годината е имало засилен интерес към взаимните фондове, но от средата на годината има определен спад на ръстовете на продажбите.

Както през миналата година, така и през тази нямаме негативни обратни изкупувания, тоест нямаме повече излизания, отколкото инвестиции във фондовете.

„Виждаме нарастване на инвестициите през спестовни планове”, сподели Ачев.

Какви са инвестиционните възможности през следващата година и как ще се развиват ESG инвестициите?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.