В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските МСП са гъвкави и могат да спечелят от глобалния икономически спад

д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, „В развитие”, 28.11.2022

16:00 | 28 ноември 2022
Обновен: 16:01 | 28 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Очакванията за навлизане в рецесия и забавяне на икономическия растеж са причина бъдещето на малките и средните предприятия (МСП) да не е много светло и розово. Тези компании у нас и по света имат сходни проблеми, свързани с липсата на кадри, достъпа до финансиране, инфлацията и кризата с нарушените вериги на доставки. Фактът, че сме сравнително малка икономика, ни дава възможност да бъдем по-гъвкави и нашите компании да се наместят в ниши, които ще бъдат освободени от по-големите играчи. Това каза д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

През тази година подкрепихме хиляди компании по най-различен начин – с изложения, панаири, търговски мисии, бизнес делегации, обучения, конференции, отбеляза събеседникът.

„Равносметката е изключително положителна и сме доволни от постигнатото през годината”.

Развитието по програмата „Национален иновационен фонд”, която финансира развитието на иновации сред компаниите за 5,5 милиона лева, е по план. До дни се очаква финално класиране на одобрените кандидати, след което да пристъпим към последващи действия.

Фондът финансира проектите до технологично ниво на развитие 7, което означава финансиране до прототипиране на дадената идея. Комерсиализацията на дадения продукт или идея тепърва предстои за тези компании, обясни гостът.

Що се отнася до обучителната програма Grow.Global, която Агенцията стартира през октомври и  цели подпомагане на бизнеса при навлизане на нови пазари, Таков посочи, че програмата протича много добре, а отзивите са доста положителни.

Участниците в обученията са хора от бизнеса, а самите обучения са доста практически насочени.

„Практическият опит се предава от първо лице. Има много тънкости и специфични моменти, които могат да бъдат разказани именно от такива хора”.  

Програмата е насочена да помага на компаниите в тяхната експортна ориентираност и чрез такива инициативи се опитваме да помогнем на малките и средните предприятия с информираност.

Тази година имахме много търговски мисии - във Финландия, Португалия, САЩ, Германия, Румъния. През януари предстои да направим търговска мисия за сектор козметика до Япония.  

„Тези търговски мисии - от това, което виждам като обратна връзка е, че са изключително полезни заради ценните контакти, които се осъществяват”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.