Световната икономика в графики: ОИСР повишава прогнозата за инфлацията

Организацията препоръча "непоколебимост" на централните банки в борбата с инфлацията, въпреки отслабването на икономиките

10:30 | 27 ноември 2022
Обновен: 11:03 | 27 ноември 2022
Автор: Винс Гол ,Моли Смит
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки по света трябва да бъдат непоколебими в борбата си с инфлацията, въпреки че в резултат на това икономиките ще пострадат, заяви тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията повиши прогнозите си за инфлацията през 2023 г. и заяви, че очаква увеличението на цените през следващата година да остане над целите, поставени от много световни централни банки. Въпреки че икономиките ще се забавят заради по-строгите парични политики, ОИСР не прогнозира рецесия.

Макар че проучване сред американските производители показа пети месец на свиване на дейността, друг доклад посочи здравословно нарастване на бизнес инвестициите. Изследване на бизнеса в еврозоната показа, че евентуален спад може да не е толкова сериозен, колкото се очакваше първоначално.

Междувременно Централната банка на Китай облекчи изискванията за резервите на банките, за да подпомогне втората по големина икономика в света.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица, относно последните развития в световната икономика:

Светът
OECD Raises
Прогнози за БВП. Промяна в годишното производство (в %)

Според ОИСР централните банки в света трябва да продължат да повишават лихвените проценти, за да се борят с повсеместната инфлация, дори когато световната икономика потъва в значително забавяне. Организацията повиши прогнозите си за инфлацията през следващата година и заяви, че макар световната икономика да претърпи "значително забавяне на растежа", тя не прогнозира рецесия.

OECD Raises
Повечето централни банки повишиха разходите по заемите през тази година. Промяна в лихвените проценти в базисни пунктове

През тази седмица се наблюдаваха още големи повишения на лихвените проценти по света - 75 базисни пункта в Швеция, Нова Зеландия и Южна Африка и цели процентни пунктове в Пакистан и Нигерия. Турция тръгна по обратния път, като намали лихвените проценти със 150 базисни пункта.

САЩ
OECD Raises
Показателите за услугите и производството се свиха през ноември, тъй като поръчките отстъпиха

Бизнес активността се свива за пети месец през ноември, тъй като търсенето отслабва, а инфлационният натиск продължава бавно да намалява. Комбинираният индекс на мениджърите по покупките на S&P Global flash се понижи до второто най-ниско ниво от времето непосредствено след пандемията.

OECD Raises
Новите поръчки и доставките на основни капиталови стоки нараснаха стабилно през октомври

Поръчките за бизнес оборудване, направени в заводите в САЩ, се повишиха през октомври, което предполага, че плановете за капиталови разходи се запазват в условията на по-високи разходи по заемите и по-широка икономическа несигурност. Доставките на основни капиталови стоки скочиха най-много от началото на годината, което предполага стабилен растеж на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие.

Европа
OECD Raises
Данните за индекса на мениджърите по поръчките показват, че еврозоната е в рецесия

Предприятията от еврозоната виждат несигурни признаци, че икономическият спад в региона може да отслабне, тъй като рекордната инфлация се охлажда, а очакванията за бъдещото производство се подобряват. По данни на S&P Global показателят, измерващ активността в производството и услугите, неочаквано се повиши през ноември.

OECD Raises
Бърз спад. Цените на жилищата в Швеция са в най-тежкия срив от началото на 90-те години на миналия век

Спадът на цените на жилищата в Швеция се ускори през октомври, тъй като скандинавската страна, обхваната от най-тежкия спад на цените на жилищата от три десетилетия насам, показва какво може да предстои за много други развити икономики.

Азия
OECD Raises
Намаляване на коефициента за задължителни резерви на банките (RRR). Китайската народна банка намалява задължителните резерви на повечето банки с 25 базисни пункта

За втори път през тази година Китайската централна банка намали размера на паричните средства, които кредиторите трябва да държат в резерв, увеличавайки подкрепата за икономиката, която е засегната от рязко увеличаващите се случаи на Covid и продължаващия спад в сектора на недвижимите имоти. Китайската народна банка намали нормата на задължителните резерви за повечето банки с 25 базисни пункта.

OECD Raises
Нарастваща тежест. Китайските региони са подложени на натиск да обслужват дълга, тъй като ръстът на доходите се забавя

В Китай се увеличават признаците, че дълговото бреме на местните власти става неустойчиво. Правителствата на 31 китайски провинции имат запас от неизплатени облигации, който е близо до рисковия праг на Министерството на финансите от 120% от дохода. Основна причина за финансовия срив е кризата с недвижимите имоти.

OECD Raises
Доминираща сила. Китай все още е водещата дестинация за износ на австралийски стоки

Австралия похарчи големи суми, за да привлече към бреговете си маси от индийски туристи, подписа споразумение за свободна търговия с Великобритания след Brexit и откри нови пазари в Близкия изток по време на 30-месечния търговски разрив с Китай. Въпреки това, извън желязната руда и други ключови суровини, износителите изпитват сериозни затруднения.

Развиващи се пазари
OECD Raises
Очаква се Чили да стартира най-сериозните съкращения. Пазарни очаквания за промяна на лихвените проценти през следващите 12 месеца - първите 5 и последните 5 държави

Според суаповите пазари Чили ще поведе света към цикъл на рязко намаляване на лихвените проценти през следващата година, тъй като инфлацията се забавя, а икономиката ѝ преминава от бум към спад. Трейдърите прогнозират намаления с над 5 процентни пункта през следващите 12 месеца след изненадващите данни за инфлацията през миналия месец и в момент, когато икономиката на страната се колебае на ръба на рецесията.

OECD Raises
Засилено търсене на мексикански стоки. Годишна промяна в % на мексиканския износ на стойност над 100 млн. през септември