Пране на пшеница: как Русия продава откраднатото зърно от Украйна

Кораби, свързани с най-големия износител на зърно в Русия, преместват откраднати украински товари от Севастопол като ги смесват с руско зърно, за да прикрият източника

19:35 | 1 декември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Плавателни съдове, свързани с най-големия търговец на зърно в Русия, са изпратили хиляди тонове откраднато украинско зърно до световни купувачи, използвайки сложна система от захранващи кораби и плаващи кранове, според разследване на The Wall Street Journal.

Корабите са свързани чрез тяхното управление или собственост с компании, контролирани от руския бизнесмен Петър Ходикин, който от своя страна притежава RIF Trading House LLC, най-големият износител на зърно в страната и голям играч на световните пазари на зърно, според корпоративни и правни документи, прегледани от вестникът.

WSJ, Bloomberg и редица други издания по-рано са съобщавали за широко разпространена кражба на зърно и земя в окупираната от Русия Украйна. През юли WSJ описа сложна система, чрез която контрабандисти извозват тайно големи количества откраднато зърно от новоокупирани ферми в Източна Украйна до Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Следващата стъпка в процеса на контрабанда е преместване на това откраднато украинско зърно от Крим до глобалните купувачи. Флот от малки кораби превозва контрабандно зърно, обикновено от кримското пристанище Севастопол, до по-големи товарни кораби, чакащи в морето, където те прехвърлят товара си с помощта на оборудвани с кранове кораби, според разследването на WSJ. След това тези по-големи кораби отплават към далечни пристанища.

Такива прехвърляния по море могат да скрият истинския произход на товарите на корабите, които купувачите биха могли да избегнат, ако подозират, че зърното идва от окупираната от Русия Източна Украйна. Трансферите позволяват на големите контейнерни кораби, които лесно могат да бъдат разпознати в пристанището или от сателитни изображения, да избягват спиране в Севастопол. Понякога откраднатото украинско зърно се смесва с руско, за да се прикрие допълнително произходът на товара.

„Това е пране на пшеница“, каза Йорук Исик, ръководител на базираната в Истанбул Bosphorus Observer, независима консултантска фирма за проследяване на кораби. „Те го направиха наистина трудно за проследяване.“

Украинските власти и анализаторите на морския пазар и пазарите на зърно определиха Севастопол като ключов пункт за откраднато зърно, докарвано с камиони или железопътен транспорт от Източна Украйна. Севастопол е изпратил около 848 400 тона зърнени храни, като пшеница и ечемик, от началото на март до октомври, близо 15 пъти повече от същия период на миналата година, според базирания в Женева изследовател AgFlow.

При едно такова прехвърляне на товари по море, идващи от пристанището това лято, кран, управляван и притежаван от компании, свързани с Ходикин, натовари голям товарен кораб - също управляван и притежаван от същите компании - със зърно близо до Керченския пролив, свързващ Черно и Азовско море, според доклади на украинското разузнаване, сателитни изображения, данни за корабоплаването и морски анализатори.

Bosphorus Observer е помогнал за идентифицирането на някои от корабите, участващи в контрабандата в Керченския пролив, като съпостави проверени снимки и видео със сателитни изображения, използвайки характеристики като разположението на кранове и люкове на корабите. Инициативата за изследване на руското пиратство (ISRP), базирана във Вашингтон група от изследователи и бивши служители на САЩ, финансирана от украинска индустриална група, също е предоставила данни за проследяване на кораби и корпоративна документация.

RIF каза, че няма нищо общо с украинската кражба на зърно. „Ние ценим репутацията си и спазваме законодателството на Руската федерация и всички международни правила“, каза компанията по имейл. RIF каза, че внимателно проверява произхода на всички свои товари. Руските власти също отрекоха кражбата на украинско зърно.

RIF, базирана в град Ростов на Дон на Азовско море, е най-големият износител на зърно в Русия, според основната организация за търговия със зърно в страната. Според руските корпоративни документи, датирани едва през април тази година, Ходикин е собственик на RIF.

От април до септември Севастопол е изпратил 662 000 тона зърно, в сравнение с 36 000 тона предходната година, според AgFlow. Компаниите, контролирани от или облагодетелстващи Ходикин, са участвали в около една трета от тазгодишния свръхизнос, според изследователите на ISRP. Тази оценка взе предвид проследяваните от ISRP кораби за насипни товари, влекачи, кранове и други спомагателни кораби, притежавани или управлявани от компании, свързани с Ходикин, които или доставят зърно, или подпомагат трансбордирането.

Например на 14 юни плаващият под руски флаг малък товарен кораб „М. Андреев“ пристигна в близост до Керченския проток, натоварен с ечемик от Севастопол, според документ на украинското разузнаване. Близо до пролива той застава до плаващия под панамски флаг Emmakris II, който беше пристигнал по-рано през месеца, според данни за проследяване на кораби от Spire Global.

Emmakris II се управлява от 2020 г. от базираната в Дубай MCF Shipping DMCC, според Equasis, база данни за корабоплаването. Той е посочен като собственост на филиал на MCF Shipping. MCF Shipping, от своя страна, споделя регистрант и администратор на корпоративен уебсайт с GTCS Trading DMCC, друга дубайска компания, която документ от московския арбитражен съд от 2019 г. идентифицира като бенефициерна собственост на Ходикин от RIF. Компанията се нарича и GTCS Trading JLT.

MCF Shipping се намира в офис сграда в Дубай до GTCS Trading. Служители на двете компании казват в профилите си в LinkedIn, че работят и за двете компании. Един служител на GTCS, с когото WSJ се свърза по телефона, казва, че двете компании са едни и същи. GTCS беше и мажоритарен собственик на RIF до април тази година, когато собствеността се промени на Ходикин, според база данни, която събира информация за руски компании.

На 15 юни двата кораба, Emmakris II и "М. Андреев", се появиха на сайтовете за проследяване на кораби един до друг, заедно с друг кораб с монтиран кран. Трите кораба са били сгушени един за друг повече от седем часа, според данните от проследяването на корабите и документ на украинското разузнаване, според който "М. Андреев" е разтоварил зърното си в този момент.

Корабът с кран Petra II също се управлява от MCF Shipping, базираната в Дубай компания, свързана с Ходикин, според базата данни за корабоплаване Equasis. Той е собственост на филиал на MCF Shipping.

Към флотилията се присъединяват още два малки кораба, този път пристигащи от Русия. Те са акостирали до Emmakris II, според сателитни изображения от Planet Labs PBC. Украински служители казват, че Русия смесва руско зърно с откраднато украинско зърно, за да затрудни проследяването му.

След това Emmakris II потегля, като се придвижи първо в Черно море и след това през Босфора на 10 юли, според данните за проследяване на кораби от Spire Global.

След това корабът отплава към Персийския залив, където неговият транспондер за проследяване спря да предава, правейки го невидим за проследяващите кораби. Когато корабът се появи отново на 4 септември, той посочи дестинацията си като Ум Каср, Ирак. Корабът обаче никога не е записвал посещение в пристанището в Ирак, според данните от проследяването на кораба. Крайната му дестинация на това пътуване не можа да бъде определена.

От септември Emmakris II е направил още две пътувания през Черно море до Керченския проток, според данни от проследяване на кораби. Корабът се върна в Персийския залив при първото от тези пътувания. Корабът отново напусна Черно море по-рано през ноември и премина през Суецкия канал на път за Червено море.