Русия е обвинена в мащабни грабежи на ферми в Украйна и опит за нов Гладомор

Изземването на зърно и машини, унищожаването на сгради будят спомени за глада през 30-те, отнел живота на 4 млн. души

16:00 | 13 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След нахлуването на Русия преди 10 седмици нещата във фермата на Олег в Херсон, Южна Украйна, вървят все по-зле. Окупационните сили са отнели част от зърното му и са откраднали цялата техника, включително камиони, мотокари и джипове, които служителите му са виждали в местните градове да превозват личния състав и оборудването на руската армия. Те са завзели къщата му и селскостопанските сгради, пише Financial Times. 

Фермерът от Херсон Олег заяви, че прокремълски местни служители, назначени от окупационните сили, отчуждават цели земеделски стопанства. Около 200 големи земеделски стопанства, сред които много собственост на американски компании, са включени в списъка за "национализация" и вероятно ще бъдат прехвърлени на проруски бизнесмени от района, каза той.

"Някои влиятелни проправителствени фермери днес получават много голям бонус от Русия", добави той.

Олег - не е истинското му име поради риска от репресии - се съмнява дали ще успее да прибере реколтата от намалената площ, която е засял тази пролет. Тази година ще бъде трудно, ако не и невъзможно да наеме допълнителни комбайни и камиони от Централна Украйна. Две трети от персонала му са напуснали. Някои от тях се страхуват да работят на полето, когато наблизо бушува война. Един взривен снаряд в слънчогледова нива през сухите летни месеци може да предизвика нестихващ пожар.

"Не съм броил размера на загубите", казва Олег и добавя, че те само ще стават все по-големи.

Правителството на Украйна обвинява Русия, че се опитва да унищожи селскостопанския ѝ сектор, като краде ценни запаси от зърно и машини, умишлено бомбардира ферми и складове и блокира черноморските ѝ пристанища, за да я лиши от приходи от износ, а фермерите - от парични средства.

В страната има множество примери за бомбардиране на зърнени платформи и складове. Около Киев руските сили разрушават разпределителни центрове и складове, за да се опитат да нарушат снабдяването на столицата с храни.

Но именно конфискуването на зърно в териториите, контролирани от Москва, е най-емоционалният въпрос. Тя прави паралели със съветската политика на конфискация на реколтата, съчетана със затваряне на селяните в техните села през 30-те години на миналия век. Около 4 млн. души умират в последвалия глад в Украйна, известен като Голодомор, или смърт от глад.

Гладомор 01
Гладомор. Снимка: Александър Винербергер/Епархийски архив на Виена (Diözesanarchiv Wien)/BA Innitzer

След като миналия месец Русия бомбардира селскостопанско предприятие в Луганск в Източна Украйна, унищожавайки машини, сгради и 17 000 тона пшеница - годишен запас за 300 000 души - местният областен управител Серхий Хайдай заяви в социалните медии, че Москва се опитва "да организира Голодомор в Луганска област, това е без съмнение".

"Най-прекият извод от това, че Русия изнася зърно от Украйна, е [че] целта им [е] да изострят риска от недостиг и глад в украинските територии под руски контрол", заяви Владислава Магалецка, бивш ръководител на държавната служба за продоволствена сигурност в Киев.

"Освен това Русия може да планира да използва откраднатото зърно, за да изнудва света, като по този начин изложи на риск световната продоволствена сигурност."

Гладомор 02
Войници конфискуват зърно от селяни в Новокрасне, Украйна, през 1932 г. по време на Голодомора - умишлено предизвикан глад от режима на Сталин. Снимка: Реа Клайман/history.org.ua 

Конфискациите изглежда са в промишлен мащаб. Министърът на земеделието Микола Сольский заяви, че руските власти са конфискували между 400 000 и 500 000 тона зърно от цялата територия, която са окупирали, като са изнесли по-голямата част от него в Крим.

"Това е голям бизнес, организиран на най-високо ниво. Ясно е, че се извършва от униформени агенти и военни на страната-агресор", каза Солский.

Алекс Лисица, главен изпълнителен директор на IMC, една от най-големите агрофирми в Украйна, заяви, че изземването на зърно в такъв мащаб трябва да е организирано от руските власти, защото не е лесно начинание.

В неотдавнашно изявление украинското отбранително разузнаване заяви, че "значителна част от откраднатото от Украйна зърно се намира на товарни кораби под руски флаг в Средиземно море. Най-вероятната дестинация е Сирия [съюзник на Москва]. Оттам зърното може да бъде контрабандно пренесено в други държави в Близкия изток".

Солский заяви, че Киев търси помощ от Запада, за да се опита да спре доставките.

Като цяло украинското правителство очаква 70-80% от земеделските площи да бъдат засети тази година въпреки проблемите, които войната създаде на фермерите - от повишаването на цените на горивата и торовете до мините и невзривените боеприпаси в полетата им и невъзможността да изнасят запаси от зърно с кораби.

В землището на Лисица в Северна Украйна в началото на руското нахлуване зърнената платформа е ударена от ракети "Град", но по чудо оцелява. След като силите на Москва се изтеглят от района, фермерите успяват да засеят, въпреки недостига на работна ръка. "Преди месец не можех да повярвам, че ще се занимаваме със земеделие тук, но се занимаваме", казва той.

зърно

Картината в окупираните територии в Източна и Южна Украйна е по-мрачна. На някои места на фермерите е забранено да работят на полетата си.

Инна Зелена, местен служител в Херсон, избягала при нахлуването на Русия, казва, че на някои фермери е било забранено да отглеждат високи култури като царевица и слънчоглед, които биха могли да осигурят прикритие на украинските бунтовници. Тя каза също, че местните зеленчуци масово се доставят в кримските магазини и пазари. Междувременно местните жители в Херсон все повече разчитат на хранителни продукти, доставяни с камиони от полуострова. "Ще настъпи продоволствена криза", прогнозира Зелена.