Как войната в Украйна усложнява глобалната търговия със зърно

Меган Дърсин, Bloomberg

16:13 | 5 април 2022
Преводач: Мария Попова

В селскостопанските райони на Украйна силозите са препълнени с 15 милиона тона царевица от есенната жътва, повечето от които щяха да са на международните пазари, но става все по-трудно запасите да стигнат до купувачите. Това е част от сътресенията причинени от войната на Русия в световната търговия със зърно на стойност 120 милиарда долара. Меган Дърсин, нашият специалист в селското стопанство е тук. Как въобще се изнася зърно от Украйна в момента?

Обикновено зърното се изнася предимно от морските пристанища на Украйна. Страната е един от най-големите доставчици в света на пшеница, царевица и олио. Сега пристанищата са затворени заради нападението на Русия. Част от царевицата се изнася с влакове към западните съседи, но това отнема повече време, обемите са по-малки, а на границата, тъй като железопътните релси в Украйна са с различен стандарт от тези в Европа, има допълнителни трудности в доставките.

Има ли яснота кои са някои от новите търговски пътища на зърното по света след началото на войната?

Една от държавите, които в момента се открояват е Индия, която не е традиционен износител на жито и реколтата ѝ се ползва на вътрешния пазар заради цените определяни от правителството. Но сега, това зърно излиза на световните пазари и бяха записани рекордни продажби за настоящия и предстоящия сезон. При вносителите, държави като Испания и Китай, които са традиционни големи вносители на царевица от Украйна, те се обръщат към Съединените щати. Товарите с царевица вече пътуват от САЩ към Испания и договорът е за четири години. А Китай също купува повече.

Достатъчни ли ще са тези  количества, за да компенсират загубите от черноморския район?

Украйна е голям играч, както и Русия, но възникват въпроси около доставките и плащанията на бъдещите товари. Съветът по зърното очаква спад в търговията през този сезон от 12 милиона тона, което е най-значимото понижение от поне десетилетие насам. Големият въпрос е за лятната жътва – колко зърно ще може Украйна да отгледа и продаде.