Руските доставки на пшеница се забавят, докато Украйна увеличава износа

Доставките от Русия през юли и август, първите два месеца от новия сезон, са намалели с 22% спрямо година по-рано

11:47 | 2 септември 2022
Обновен: 12:51 | 2 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия среща трудности да изнесе рекордната си реколта от пшеница, точно когато отварянето на безопасен коридор през Черно море подкрепя ръст на доставките от страната, в която нахлу преди малко повече от шест месеца, пише Ана Куин за Bloomberg.

Доставките от Русия през юли и август, първите два месеца от новия сезон, са намалели с 22% до 6,3 милиона тона спрямо година по-рано, според данните за състава на корабите от Logistic OS. Миналия месец Украйна възобнови доставките, като изнесе 1,5 милиона тона храна през зърнените коридори, установени съгласно сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Докато товарите от украинските черноморски пристанища са малко повече от една четвърт от предвоенните обеми, правителството се надява доставките да се увеличат през следващите месеци. От друга страна, бавният темп на руския износ на пшеница увеличава натиска върху глобалните доставки, тъй като реколтите на други места са засегнати от суша. Храната беше освободена от западните санкции, но банкерите и застрахователите са предпазливи при правенето на бизнес с Русия, а корабните компании се притесняват да изпращат корабите си във военна зона.

„Имаме риск за репутацията или неофициални санкции“, каза в интервю Дмитрий Рилко, генерален директор на базирания в Москва институт ИКАР. „Те създават проблеми с намирането на кораби за Русия в Черно море и виждаме, че някои банки не искат да отварят акредитиви за пшеница с руски произход.“

От началото на новия сезон руските доставки вече не са ограничени от квота за износ, която беше в сила за втората половина на предходния сезон, за да защити вътрешните доставки. Сега правителството се оплаква от ограниченията върху търговията, дори след като ЕС и САЩ подчертаха, че храните не са обект на санкции.

„Въпреки изявленията, направени от Вашингтон и Брюксел, че антируските санкции не се прилагат за храни и торове, блокиращите пречки пред банковите сетълменти, застраховането и транспортирането на стоки, възникнали в резултат на въвеждането им, все още остават“, каза руското външно министерство миналата седмица.

Руските фермери също не са склонни да продават пшеница, тъй като силната рубла и високата износна такса я правят по-малко привлекателна.

Русия и Украйна подписаха споразумение през юли за освобождаване на милиони тонове зърно, заседнали в черноморските пристанища. Първите товари бяха превозени от кораби, блокирани в Одеса и две други черноморски пристанища, докато други 1,15 милиона тона зърно бяха изпратени с железопътен транспорт през първите 23 дни на август, според "Украгроконсулт".

Все пак остава да се види дали доставките могат да се ускорят допълнително, докато украинските сили предприемат контранастъпление в южната част на страната. Преди войната 5 до 6 милиона тона зърно обикновено се изпращаха месечно през нейните черноморски пристанища.

Организацията на обединените нации, която посредничи при сделката за прекратяване на задръстването на украинските пристанища, подчерта важността на това руските торове и селскостопански стоки да стигнат до клиентите.

Руският износ започва леко да се ускорява, нещо, което е от съществено значение за глобалния пазар на пшеница, според Agritel. IKAR очаква доставките да нараснат до 4 милиона тона през септември, въпреки че това все още ще бъде под 4,7 милиона тона, изнесени година по-рано.

„Производството на пшеница на петте основни износителя извън Черно море едва напредва в сравнение с миналата година“, каза анализаторът на Agritel Нейтън Кордие на брифинг във вторник. „Това няма да им позволи да покрият провала на Украйна или Русия.“