Руските компании се обръщат към Хонконг в опит да избегнат санкциите

Банките и одиторите в града може да нямат желание да работят с руски фирми предвид заплахата от вторични санкции

10:10 | 11 октомври 2022
Автор: Киян Уон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските компании, изгонени от западните финансови столици, проучват Хонконг като алтернатива, подклаждайки безпокойството сред американските служители, че азиатският център ще се превърне в убежище за бизнеси, санкционирани заради войната в Украйна.

Редица големи, включително държавни, руски компании се стремят да ангажират адвокатски кантори в Хонконг, за да им помогнат да се закотвят в „по-приятелска юрисдикция“ от места като Ню Йорк и Лондон, каза Шърман Ян, управляващ партньор в ONC Lawyers в Хонконг.

Най-малко две други адвокатски кантори на китайска територия също са били потърсени от руски компании, някои от които са запитвали за набиране на капитал в града, според трима души, запознати с въпроса, пожелали да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите са поверителни.

„Интересът от руски компании да преместят определени дейности в Хонконг със сигурност се развива“, каза Ян, чиято фирма е провела първоначални дискусии с руски клиенти. Някои се стремят да променят определени регистрации в Хонконг, като същевременно запазят бизнес операциите в Русия, каза той.

Хонконг може да предложи прозорец към външен капитал за руските фирми, тъй като правителството на Китай поддържа приятелски отношения с Москва и не наложи санкции, докато осеммесечната инвазия ескалира. Докато руски яхти се конфискуват в цяла Европа, суперяхта за 500 милиона долара, свързана със санкционирания милиардер Алексей Мордашов, най-големият акционер в стоманодобивния производител "Северстал" и третият най-богат човек в Русия, миналата седмица пусна котва във водите на Хонконг.

Но остават въпроси дали банките и одиторите в града ще имат желание да работят с руски фирми предвид заплахата от вторични санкции. Дори банките от континентален Китай в града, например, не са склонни да правят бизнес с местни служители, които бяха санкционирани от САЩ заради ролята им в потискането на свободите след продемократичните протести през 2019 г.

През уикенда Държавният департамент на САЩ изрази безпокойството си относно използването на Хонконг като място за избягване на санкции.

„Репутацията на Хонконг като финансов център зависи от спазването на международните закони и стандарти“, каза говорител на Държавния департамент. „Възможното използване на Хонконг като убежище от лица, избягващи санкции от множество юрисдикции, допълнително поставя под въпрос прозрачността на бизнес средата.“

По-общо казано, говорителят добави: „По подобен начин американските компании все повече гледат на бизнес средата в Хонконг с предпазливост предвид репресивните действия на Китай, подкопаващи високата степен на автономия на Хонконг и защитените свободи за хората в Хонконг.“

United Co. Rusal International, санкционираният руски алуминиев гигант, търгува на борсата в града. Още през 2016 г. борсата в Хонконг издаде специално ръководство за страната, за да улесни листванията от нацията.

Polymetal International Plc, златодобивна компания с активи в Русия и Казахстан, регистрирана в Джърси, заяви през септември, че възнамерява да се премести. Хонконг е една от възможните дестинации, след като законът на президента Владимир Путин забрани на компании от така наречените неприятелски страни да продават активи, засягайки плана на Polymetal да раздели руските и казахстанските звена.

Законът на Хонконг не създава задължение за банките по отношение на едностранните санкции, наложени от чуждестранни правителства, и зависи от банките да оценят подобни рискове и да се отнасят справедливо към клиентите, каза в имейл говорител на Паричния орган на Хонконг.

Банките в града са имали обща експозиция от само 800 милиона хонконгски долара (102 милиона долара) към Русия към края на юни, което е спад от 2,6 милиарда хонконгски долара в края на февруари, според HKMA.

Джон Лий, главният изпълнителен директор на града, каза, че Хонконг спазва върховенството на закона и ще поддържа всички санкции, наложени от ООН. „Хонконг е международен финансов център“, каза той на пресконференция във вторник. „И ние имаме правила и разпоредби, съобразени с международните стандарти.“

Засега трансакциите, които руските фирми се стремят да улеснят в Хонконг, са относително прости. Примерите включват превръщането на Хонконг в договорна юрисдикция за сделка за заем между руски и индийски субекти, казаха запознати.

Някои руски компании, които се интересуват от навлизането в Хонконг, са големи по размер, а някои са държавни, каза Ян, който отказа да посочи конкретни имена. Фирмите за търговия на дребно в супермаркети и платежни услуги са сред тези, които са изпратили запитвания, каза един запознат.

ONC Lawyers е наясно с произтичащите санкции и рискове от пране на пари и отказва да работи със засегнати хора и компании, каза Ян.

Малко вероятно е да има огромен наплив на руски компании предвид нежеланието на адвокати, банкери и одитори с опит в САЩ или Обединеното кралство да работят по руски сделки, каза той. Компаниите също трябва да намерят начин за прехвърляне на капитал към азиатския финансов център, но адвокатските кантори и банките отказват да приемат рубли като плащане, каза Ян.

Богати руснаци и фирми също се обърнаха към други юрисдикции, за да избегнат санкциите. Търговците на руски суровини побързаха да създадат бизнеси в Дубай, например.

Руските компании и правителството също настояха за замяна на използването на долара с китайския юан.