Повече руснаци бягат, отколкото се присъединяват към армията след мобилизацията

Повече от 200 000 руснаци са заминали само за съседен Казахстан през същия период

10:10 | 5 октомври 2022
Обновен: 10:34 | 5 октомври 2022
Автор: Нариман Гизитдинов и Хелена Бедуел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много повече руснаци са избягали в чужбина, отколкото са се записали в армията, откакто президентът Владимир Путин обяви мобилизация, за да подкрепи затъващата в проблеми инвазия в Украйна.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че повече от 200 000 души са били мобилизирани в армията след заповедта на Путин от 21 септември, съобщиха руските информационни служби във вторник.

Това съответства на изселването на повече от 200 000 руснаци само в съседен Казахстан през същия период, съобщено във вторник от вътрешния министър на централноазиатската страна. Почти 69 000 руснаци са преминали в Грузия до 30 септември, според данни на вътрешното министерство в кавказката република, където огромни колони от превозни средства се появиха на сухопътната граница с Русия след обявяването на мобилизацията.

Европейският съюз каза миналата седмица, че 66 000 руснаци са влезли в блока през седмицата до 25 септември. Повечето са дошли през Финландия, която съобщи във вторник, че още близо 30 000 руснаци са пресекли сухопътната й граница от 26 септември до 3 октомври. Финландските власти, която въведе тежки ограничения за пристигащите руски туристи в петък в отговор на скока на пристигащите, каза, че малко над 18 000 са се върнали в Русия през същия период.

В Монголия, която тази седмица предложи да облекчи правилата за пребиваване за хора от Русия, граничните служители съобщиха, че повече от 12 000 руснаци са влезли в страната до 2 октомври.

Други популярни дестинации като Турция, Армения и Азербайджан, където руснаците могат да влизат без визи, не разкриват данни за пристигащите, откакто заповедта за мобилизация на Путин шокира страната и разкри за населението реалността на войната в Украйна, която е в осмия си месец.

Въпреки че не всички, които са напуснали Русия след заповедта за мобилизация на Путин, биха отговаряли на условията за военна служба, мнозина побързаха да напуснат страната на фона на широко разпространената несигурност относно условията на призовката. След като Шойгу обяви, че 300 000 резервисти ще бъдат мобилизирани, се появи информация за мобилизирани мъже, които са официално освободени, включително такива, които са твърде стари или имат хронични заболявания.

Цифрата, спомената от Шойгу, може и да не отговаря на реалните намерения на Кремъл - според руски издания засекретени части от указа на Путин му дават правото да мобилизира до 1 млн. души.

Социалните медии също се изпълниха с оплаквания от някои наборници за ужасни условия на живот и липса на обучение и оборудване, преди да бъдат изпратени на фронта.

Всичко това предизвика искане от Путин „незабавно да коригираме грешките си и да не ги повтаряме“ на среща с неговия Съвет за сигурност на 29 септември. „Тези, които са били мобилизирани без надлежно основание, трябва да бъдат изпратени у дома“, каза той.

Споменатите оценки на заминаващите руснаци може да са консервативни. Според двама източника в президентската администрация, говорили пред Forbes, броят на напусналите варира между 600 хил. и 1 млн. руснаци.