Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Крим да е част от Русия: Мъск си навлече гнева на Украйна със свой мирен план

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 04.10.2022 г.

12:26 | 4 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск си навлече гнева на украинците заради публикации в Twitter, призоваващи Украйна да търси решение чрез преговори за инвазията на Русия и да отстъпи Крим завинаги. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Мъск също пусна анкета, като помоли гражданите на окупираните райони на Източна Украйна, наскоро анексирани от Кремъл - плюс Крим, който Москва превзе през 2014 г. - да решат дали искат да живеят в Русия или Украйна. Проучването идва в момент, когато Украйна, Европа и САЩ осъждат хода на президента Владимир Путин да анексира четири региона и да ги обяви за руска територия.

В друга публикация Мъск призова фалшивите референдуми, проведени от Русия в окупираните райони – които доведоха до анексирането на Путин – да бъдат повторени под наблюдението на ООН. Той също така каза, че Крим официално трябва да бъде част от Русия. Що се отнася до Украйна, той каза, че тя трябва да „остане неутрална“.

Реакцията от Украйна беше незабавна. Президентът Володимир Зеленски отговори, като публикува собствена анкета в Twitter, питайки последователите си дали предпочитат Илон Мъск, който подкрепя Украйна или Русия.

Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на украинския президент, отговори, че вече има „по-добър мирен план“, който включва освобождаването на територия, включително Крим.

Още от първите дни на войната Мъск предостави услугата си Starlink на Украйна, мрежа, която се оказа решаваща за поддържането на комуникационната инфраструктура в Украйна.

Мъск рекламира това усилие в по-късен туит: „Разходите от джоба на SpaceX за активиране и поддръжка на Starlink в Украйна са около $80 милиона досега. Нашата подкрепа за Русия е $0. Очевидно ние сме за Украйна."

Бурята в Twitter идва, докато украинската контраофанзива набира скорост на юг, след като нейните сили си върнаха градове на север и изток, окупирани от Русия. Украйна е подложена на нарастващ натиск да си върне територия преди настъпването на зимата и новомобилизираните руски войски да направят напредъка по-труден и скъп.

Върховният съд на Съединените щати реши да разгледа оспорването на федералните защити на интернет компаниите и социалните мрежи, освобождаващи ги от отговорност за публикуваното от потребителите съдържание, коментира още Попов.

Повече по темите може да намерите във видеото и на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.