Страните от ЕС предупреждават, че насоките на блока застрашават санкциите върху въглищата

Няколко държави поискаха от Комисията да задържи публикуването на документа, докато въпросът не бъде разгледан

13:45 | 21 септември 2022
Автор: Алберто Нардели и Арън Еглитис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група държави от Европейския съюз се противопоставиха на новите насоки на изпълнителния орган на ЕС, които според тях отслабват санкциите и могат да позволят на страните да транспортират ключови руски стоки като въглища в цял свят, пишат Алберто Нардели и Арън Еглитис за Bloomberg.

Няколко държави, сред които Полша и балтийските държави, разкритикуваха актуализираните насоки за санкции на ЕС по време на срещи между европейските министри, според хора, запознати с разговорите. Те са поискали от Комисията да задържи публикуването на документа, докато въпросът не бъде разгледан.

В новото ръководство на Европейската комисия, изпълнителния орган на блока, се казва, че трансферът на определени стоки, включително въглища и свързани с тях продукти, "следва да бъде разрешен за борба с продоволствената и енергийната несигурност по света". Преди това комисията заяви, че нейните санкции забраняват на операторите от ЕС да прехвърлят въглища и да предоставят услуги - като финансиране и застраховане - за всички пратки с такива продукти с произход от Русия.

Насоките на комисията бяха изненадващи и не бяха съгласувани с държавите членки, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Латвия. Министерството потвърди, че редица държави са повдигнали въпроса на среща на външните министри с искане за преразглеждане на насоките, особено по отношение на стоки, които не са свързани с продоволствената сигурност.

Правителството в Рига ще работи с Kомисията, за да отговори на опасенията, заяви министерството, но ако не бъде постигнато споразумение, то ще потърси правно обосновано регионално решение в областите, които са отговорност на държавите членки.

“ЕС прави всичко възможно за да може санкциите да не оказват неоправдан ефект върху търговията на критични продукти за трети страни по света,“ се казва в изявление на Даниел Фери, говорител на Европейската комисия. Той добави, че уточненията се отнасят до земеделските хранителни продукти, включително химикали използвани за торове, енергийни суровини и специфични стоки от първа необходимост.

"Финансирането или предоставянето на финансова помощ - като застраховане или презастраховане - от оператори от ЕС за транспортирането до трети държави на продуктите, посочени в нашето указание, също е разрешено", каза Фери. 
Въглищата и свързаните с тях продукти са специално подчертани в ръководството на Комисията.

Продоволствена сигурност

По време на заседанието Комисията заяви на държавите членки, че разясненията са насочени към избягване на отрицателно въздействие върху продоволствената и енергийната сигурност на трети държави по света и са съсредоточени предимно върху торовете, заявиха източниците, които пожелаха да запазят анонимност, тъй като обсъжданията не са били публични.
Преди това ЕС се съгласи да не налага санкции върху храни и основни селскостопански стоки и неколкократно потвърди този ангажимент, за да се противопостави на руската пропаганда, която лъжливо обвинява ограничителните мерки за повишаването на цените на храните..

"Нито една от санкциите, приети от ЕС с оглед на агресивните действия на Русия в Украйна, не е насочена към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове, между трети държави и Русия", заяви Фери. Пълната забрана за внос на въглища в ЕС остава в сила, каза той.

Групата държави обаче заяви, че е останала объркана от предложенията, и посочи, че новият текст съдържа препратки към дървесината, някои циментови изделия и въглищата, съобщиха източниците. Дипломатите поискаха от Комисията да обясни допълнително предложения ход, опасявайки се, че той може да отмени по-ранните ангажименти за продоволствена сигурност и на практика да размие санкциите върху тези руски стоки.
Миналата седмица агенция Bloomberg съобщи, че кораб под гръцки флаг е доставил въглища от Русия за Турция след влизането в сила на санкциите на ЕС през август.