Русия ще наводни Азия с горива, докато Европа засилва санкциите

Местните пазари за нафта и мазут с високо съдържание на сяра (HSFO) вече са пренаситени, отчасти поради притока на руски продукти

11:02 | 20 септември 2022
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия вероятно ще доставя повече гориво за Азия и Близкия изток през следващите месеци, тъй като Европа затяга санкциите, за да засили отговора си на нахлуването на Кремъл в Украйна.

Двата региона вече поемат по-голям дял от руския износ след избухването на войната, според данни от S&P Global Commodities at Sea, подчертавайки все още незавършеното преконфигуриране на глобалните енергийни потоци. Сега Европейският съюз се кани да забрани повечето внос на руски суров петрол от 5 декември, последвано от забрана за петролни продукти, която ще влезе в сила от февруари, засилвайки натиска върху Москва да пренасочи повече от енергийния си добив.

Индия и Китай купуваха общо 2,7 милиона барела на ден руски суров петрол и продукти миналия месец, според Morgan Stanley. Това е с 54% повече от преди година. По-малките нации, наречени останалата част от света, са увеличили вноса до 926 000 барела на ден от 561 000, каза банката в скорошна бележка.

Докато купувачите в някои нации като Мианмар или Шри Ланка признават, че вземат руски товари, докато войната продължава, други са по-предпазливи. Докато търговията продължава да се развива, руските продавачи използват различни тактики за развитие на съществуващите пазари, както и за намиране на нови начини за предлагане, включително реекспорт и трансфери от кораб на кораб. Увеличаването на потоците може да стимулира конкуренцията, да навреди на цените и да подкопае маржовете на рафинирането.

Ребрандиране на товари

Един от начините, по който руските продукти като мазута могат да си проправят път към Азия, преминава през основните разпределителни центрове в региона. Такива места обикновено имат голяма земя или плаващи складови съоръжения и могат да смесват руски горива с други продукти, преди да бъдат преетикетирани с нов произход и изпратени нататък.

„Санкционираният материал минава под радара и навлиза в търговски центрове от дълго време, но това ще се ускори с навлизането на руските санкции“, каза Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services, базирана в Сингапур. „Могат да се появят нови сортове и източници. Един признак може да бъде, когато износът далеч надхвърли производството на страната“, каза той.

Данните за проследяване на кораби от Vortexa Ltd. показват значително увеличение на товарите с руски мазут, които са сигнализирали за дестинации в Близкия изток и Азия. Товарите, предназначени за Обединените арабски емирства - където се намира Фуджейра - скочиха почти пет пъти миналия месец в сравнение с преди година, докато тези, които сигнализираха за Сингапур, нараснаха с 25%. Рязко са нараснали и доставките за Египет, Китай, Саудитска Арабия и Малайзия.

Трансфери от кораб до кораб

С влизането в сила на новите санкции на ЕС някои купувачи може да не искат да бъдат видени да приемат руски горива, което вероятно ще доведе до увеличаване на трансферите от кораб на кораб. В обичайния метод за прикриване на търговските потоци първият кораб натоварва товар от Русия, разтоварва го на втори, който плава до крайната дестинация.

Около 20%-23% от руската нафта, дизел и мазут, натоварени от западни руски пристанища през юни до август, са прехвърлени по този метод, преди да се насочат към купувачите, според Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия във Vortexa.

В един скорошен пример танкерът Sea Pride натовари мазут с високо съдържание на сяра от Туапсе, Русия, в края на август, след което го прехвърли на по-голям кораб Suezmax Kriti Breeze в Каламата, Гърция, според данни на Vortexa и Bloomberg. Последният сигнализира Жоушан, Китай като своя дестинация.

Развиващи се пазари

Тъй като много държави от ЕС избягват руските продукти и суров петрол и ограниченията ще бъдат затегнати, стремежът на Москва да намери алтернативи ще стане по-остър, потенциално насочен към Шри Ланка, Пакистан, Мианмар и Индонезия. Някои от тези по-бедни нации вече се борят да плащат за все по-скъп внос на горива, което прави трудно да се устои на примамката от по-евтини руски доставки.

В Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, този месец имаше разговори между държавната петролна компания Pertamina и Русия относно възможността за увеличаване на потоците. „Намерението е налице, подробностите трябва да бъдат уточнени“, каза руският посланик в Индонезия Людмила Воробиева в началото на септември.

Вместо да приема продукти на този етап, Pertamina планира да преработва руски петрол в своята рафинерия Balongan, която се преустройва, за да бъде по-гъвкава и да използва всякакъв вид суров петрол, каза президентът на компанията Нике Уидявати пред Jakarta Globe.

Съхранение в морето

Макар потокът от руски горива да се увеличава, има възможност Азия да не може да усвои напълно излишъка, което допринася за по-ниски цени и увеличаване на обемите, съхранявани в морето, особено като се има предвид, че забавянето на икономическия растеж може да намали търсенето.

Местните пазари за нафта и мазут с високо съдържание на сяра (HSFO) вече са пренаситени, отчасти поради притока на руски продукти. Подчертавайки тази ситуация, бързият разпределение във времето за HSFO е в контанго, низходяща структура, в която по-късно доставените товари струват повече. Това предлага на продавачите стимул да съхраняват гориво за по-късна продажба.

Обемът на руски суров петрол и петролни продукти, които се съхраняват в морето по целия свят, набъбна до 5,67 милиона барела към 11 септември спрямо 2,9 милиона барела в началото на годината, според данни на Kpler.

„Очакваме непрекъснато нарастване на руските продукти във водата“, каза Рахул Капур, ръководител на стокови анализи и изследвания в S&P Global.