В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не е ясно каква е целта на санкциите срещу Русия, но трябва да се избегне пълният ѝ разпад

Тихомир Безлов, гл. експерт "Сигурност" в ЦИД, "В развитие", 19.08.22

14:45 | 19 август 2022
Обновен: 11:55 | 22 август 2022
Автор: Таня Жекова

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

„Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента в който дойде лоша новина за развитите икономики петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.