Забраната на ЕС на практика блокира руския морски износ на въглища

Тъй като Русия пренасочи своите въглища към Азия, включително Индия, износители като Австралия замениха обемите в Европаc

14:02 | 25 август 2022
Обновен: 16:00 | 25 август 2022
Преводач: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският износ на въглища на практика беше спрян от забраната на Европейския съюз за организации от 27-членния блок да обслужват доставки на горивото до всяка точка на света.

Suek JSC, най-голямата добивна компания на топлинни въглища в Русия, не успява да достави горивото от средата на август, според източници на Bloomberg, запознати със ситуацията, които пожелаха да не бъдат назовавани, тъй като въпросът е конфиденциален. Застрахователните и презастрахователните пазари са доминирани от компании от ЕС, Обединеното кралство и Швейцария, което затруднява корабособствениците да намерят покритие, казват източниците.

Забраната на ЕС за внос на руски въглища и други стоки в блока влезе в сила на 10 август след период от четири месеца на постепенно намаляване на доставките. В разяснение по-рано този месец Европейската комисия каза, че санкциите също така забраняват на операторите от ЕС да предоставят услуги - като финансиране и застраховане - за всички пратки на такива продукти с произход от Русия.

Докато руските компании за въгледобив започнаха да пренасочват обеми към Азия много преди забраната да влезе в сила, корабособствениците обикновено презастраховат рисковете си при по-големи доставчици, които вече не могат да покриват такъв износ. Компаниите търсят други възможности, но те ще бъдат скъпи и ще отнеме време за изпълнение, казаха източниците на Bloomberg. Това ще доведе до още по-високи цени, казаха те.

Русия е един от трите най-големи износители на въглища в света, контролирайки около 17% от световните доставки. Въгледобивната промишленост представлява само около 1% от руската икономика.

Тъй като Русия пренасочи своите въглища към Азия, включително Индия, износители като Австралия замениха обемите в Европа. Това подхранва по-високи цени, които вече са се увеличили с близо 1000% през последната година.

„Забраната за въглища може също да доведе до глобално увеличение на цените на други енергийни източници като LNG, тъй като всичко е свързано и Европа увеличава търсенето“, каза Дмитрий Смолин, анализатор в Sinara Investment Bank.

В Европа цените на едро на енергията скочиха до повече от десет пъти спрямо средната сезонна стойност през последните пет години, тъй като Русия свива доставките на газ и прекъсванията на работата на електроцентралите подкопават доставките.

Разяснението на ЕС включваше и някои видове торове. Въпреки това, тъй като ЕС разрешава вноса на определени количества руски торове, базирани на определени квоти, това не е повлияло много на ситуацията, казаха източниците на Bloomberg. И все пак дори преди август беше по-трудно да се намери кораб или застраховател за такива товари, казаха те.

Пресслужбата на Suek, както и най-големите руски производители на торове отказаха коментар.