МВФ планира помощ за шока при храните, докато търси нова роля в света

По-рано тази година министърът на финансите Джанет Йелън препоръча модернизиране на МВФ и Световната банка, така че да са „подходящи за 21-ви век“

10:14 | 14 септември 2022
Автор: Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд търси начини да помогне на страните, засегнати от глобалния продоволствен шок, причинен от руската инвазия в Украйна, като част от по-широко преосмисляне на това как кредиторът от последна инстанция може най-добре да помогне на своите страни членки.

МВФ е предложил на своя борд институцията да увеличи достъпа до спешно финансиране за една година на страните с ниски доходи, които са най-уязвими от промените в цената на храните, която „скача драстично“, каза управляващият директор Кристалина Георгиева във виртуално интервю с президента на Центъра за глобално развитие Масуд Ахмед във вторник.

Около 50 нации отговарят на критериите, като 20 до 30 се нуждаят от помощ „незабавно“, каза Георгиева.

Потребителите в световен мащаб се борят със задълбочаващата се криза на разходите за живот, предизвикана от инфлацията на храните и горивата, която на много места показва малко признаци на отслабване. Високите цени предизвикаха вълна от увеличения на лихвените проценти, което оскъпи изплащането на дълговете и повиши опасенията за финансова криза в страните с ниски доходи и нововъзникващите пазари.

Фондът предприема „много значимо преосмисляне“ за това как може да се промени, за да обслужва най-добре „невинните“, които са засегнати от глобални шокове, каза Георгиева.

„Ще предложим на нашия борд серия от опции за това как можем да изградим фонда за днес и особено за утре“, каза тя. „Основният фокус на тази дискусия е да признаем, че светът се е променил. И разбира се, ние трябва да се променим с него и за предпочитане преди него."

По-рано тази година министърът на финансите Джанет Йелън препоръча модернизиране на МВФ и Световната банка, така че да са „подходящи за 21-ви век“.

В интервюто Георгиева говори за Украйна, като каза, че страната може да бъде една от онези, които ще се възползват от предложените програми срещу шока при храните. Георгиева, която разговаря с президента Володимир Зеленски по-рано във вторник, каза, че финансирането, което Украйна може да получи, ще бъде „в полето“ на спешния заем от 1,4 милиарда долара, който да получи през март.

МВФ също работи с Украйна по по-задълбочена, по-дългосрочна програма, включително мисия на МВФ през следващите седмици, каза Георгиева.

Шефът на фонда също обсъди Аржентина, най-големият кредитополучател на МВФ, след като се срещна с новия министър на икономиката на нацията Серхио Маса в понеделник за първи път, откакто той встъпи в длъжност миналия месец. Георгиева каза, че е впечатлена от състава на екипа, който е бил представен във Вашингтон, включително управителя на централната банка на страната и други висши помощници.

„Това е добър сигнал, че имаме цялостен държавен подход към изпълнението на програмата“, каза Георгиева. Тя си е тръгнала от срещата с Маса "с чувството, че имаме партньор, с когото можем да работим добре", каза Георгиева.