Георгиева: Членовете на МВФ имат нужда от структурни реформи и силни макроикономически основи, част 4

Кристалина Георгиева, управителен директор на МВФ

13:30 | 19 юли 2022
Обновен: 16:32 | 19 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

При сегашното положение, доколко Пакистан е в риск и как оценявате възможностите Египет и Тунис да вървят по този път?

Току-що завършихме споразуменията на ниво персонал с Пакистан, което ни позволява да подсилим техните резерви. И на тази основа очакваме някои от двустранните донори, например Саудитска Арабия, също да окажат допълнителна подкрепа на Пакистан. Това не означава, че страната е извън опасност. Работата ни трябва да продължи, за да сме сигурни че има стабилизация, която позволява на Пакистан да се върне където беше само преди година и да продължи процеса на реформи.

Имаме подобен ангажимент с Египет и Тунис. Страните имат различни проблеми, но едно е общото, че имат нужда от относително бързо стабилизиране на икономиките си, които понесоха изненадващи удари.

Много ми се иска да накарам нашите членове да признаят, че в крайна сметка структурни реформи и силни макроикономически основи са това, от което се нуждаят след по-чести външни сътресения.

Замбия също е на фокус. Първата африканска държава, която фалира и не изпълнява задълженията си по време на пандемията. Тя е в очакване на преструктуриране на дълга й. Досега Китай не е бил съгласен с комисията на кредиторите. Каква е ситуацията по този въпрос?

Просто ще кажа, че Китай съпредседателства комисията за Замбия. И аз съм предпазлив оптимист, че при Замбия, при Чад се постига напредък. Дори комисията за Етиопия ще заседава този месец.

Това беше моето послание към Г-20. От първостепенно значение е общата рамка за изпълнение на обещанието си най-накрая.

Вижте ПЕТА ЧАСТ на видеото.