МВФ призовава за промяна във фискалните правила на ЕС 

Идеята наподобява общия фонд за възстановяване на ЕС на стойност 800 млрд. евро

12:50 | 5 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд (МВФ) призова Европейския съюз да промени фискалната си рамка на фона на високия дълг и нарастващите лихви, като от институцията предупреждават, че реформите са от критично значение за избягване на криза, която може “да застраши съществуването на ЕС”, пише Жорже Валеро за Bloomberg.

“На фона на невижданата икономическа несигурност и фискалните предизвикателства, реформите във фискалната рамка на ЕС не могат да чакат,” пише директорът на отдела за фискална политика Витор Гаспар в публикация в блог от понеделник.

Част от основните препоръки на МВФ е създаването на така наречения Фискален капацитет на ЕС, който ще бъде финансиран чрез емитиране на общ дълг и може да помогне на страните от еврозоната да се справят по-добре със спадове в икономиката и да осигуряват обществени блага.  

Тази идея наподобява пандемичният фонд за възстановяване на ЕС на стойност 800 млрд. евро, който беше създаден през 2020 година и беляза началото на исторически ангажимент за изтегляне на общ заем, а не отделно от всяка страна. Версията на МВФ ще включва и фонд за климатични инвестиции, който да помогне на страните да понижат въглеродните си емисии и намалят зависимостта от руски газ.

МВФ предложи новия фонд като част от по-широко преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж, основната рамка за фискалната политика на ЕС, която финансовите министри на блока ще обсъдят през тази седмица.

Той изисква 27-те държави-членки да се стремят към бюджетни дефицити под 3% от брутния вътрешен продукт и национални дългове под 60%, цели, които ще останат в сила според предложението на МВФ.

В момента не са много членовете на ЕС, които отговарят на тези критерии след двойния шок от пандемията и войната в Украйна. ЕС замрази правилата през 2020 г. и удължи периода, в който те не са задължителни до края на следващата година.

Това означава, че има период, в който тези реформи да бъдат предприети, който „не бива да се пропилява“, пишат директорите на отдели на МВФ.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, трябва да представи свои собствени идеи за фискален ремонт през следващите седмици. Правителствата на страни членки са разделени относно това колко амбициозен трябва да бъде той. Някои предпочитат мерки за посрещане на инвестиционни нужди, докато други се фокусират върху фискалната стабилност.

Други елементи от предложението на МВФ включват:

Държавите-членки ще разработят свои собствени средносрочни бюджетни планове, които ще бъдат оценени от нов, независим Европейски фискален съвет. Страните от ЕС също ще определят многогодишни годишни тавани на разходите.

Държавите членки с крехки финанси ще трябва да публикуват балансиран бюджет или излишък за три до пет години, докато тези с по-малко дългове ще имат повече гъвкавост - насърчавайки правителствата да създават буфери в добри икономически времена.