Търговията с евро зависи от енергийната криза, а не от действията на ЕЦБ

Експертите са единни в прогнозите си, че еврото ще продължи да поевтинява

10:37 | 9 септември 2022
Обновен: 10:42 | 9 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В днешно време дори голямо увеличение на лихвите от Европейската централна банка не може да помогне на еврото.  

Рязкото обезценяване на валутата в четвъртък след като излезе решението на банката подчертава колко малко е значението на паричната политика за трейдърите в момента, в сравнение с мащаба на икономическия срив предизвикан от войната в Украйна.

Броени часове след решението белгийският министър-председател Александър Де Кроо обърна внимание на проблема, като предупреди, че Европа е изправена пред „деиндустриализация и сериозен риск от фундаментални социални вълнения“ поради енергийната криза. Еврото се търгува под паритета спрямо долара и в четвъртък потъна с цели 0,8%.

„ЕЦБ се бори с гравитацията на валутните пазари“, казва Кристофър Кяер Ломхолт, ръководител на отдела за валутни изследвания в Danske Bank. „Двойката евро/долар може допълнително да поевтинее и решението на ЕЦБ не променя това“.

Новозеландският долар и паундът са сред многото други валути, които също пренебрегнаха повишаването на лихвите през тази година. Търговците бяха съсредоточени върху по-агресивна политика от страна на САЩ, от която други централни банки изостават. Федералният резерв затегна паричната си политика с 225 базисни пункта от март насам.

В съобщението си за лихвените проценти ЕЦБ изрази настъпателен тон, заявявайки, че очаква допълнително да повиши лихвите, тъй като инфлацията остава „твърде висока“. Длъжностните лица са готови да отново да повишат лихвите с 0,75% на срещата си през октомври, ако перспективите за инфлацията изискват такава голяма стъпка, според хора, запознати с дебата.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза пред репортери след решението, че централната банка не може да повлияе особено на еврото.

„Ние не се стремим към никакъв обменен курс за еврото, но, разбира се, наблюдаваме ситуацията отблизо“, каза тя, както и че „отбелязва“ обезценяването му спрямо кошница от валути, особено долара.

Експертите са единни в прогнозите си, че еврото ще продължи да поевтинява. Ломхолт от Danske Bank смята, че справедливата стойност за валутата е по-близо до 90 цента, в сравнение с текущата стойност от около 99 цента.

„Подозирам, че ЕЦБ ще трябва да увеличава лихвите с подобни темпов, само за да задържи еврото на сегашните му нива“, каза Стивън Бароу, валутен стратег в Standard Bank.