В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Еврото падна под 99 цента за долар със задълбочаването на енергийната криза

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, 05.09.2022

15:20 | 5 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Американските пазари са затворени за Деня на труда. Скъсената бизнес седмица последва три поредни седмици на спад на акциите на фона на тревога за ръста и рестриктивните политики на централните банки, които натежаха на пазарите. Това коментира Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Stoxx Europe 600 изгуби 1.1% след като руската компания Газпром спря за неопределено време доставките по важен газопровод. Енергийната криза в региона добави рискове за глобалната икономика, която вече е изправена пред висока инфлация и вълна от затягане на монетарните политики.

Енергийните акции поскъпнаха, а автомобилните, химическите и строителните материали поевтиняха.

Германската DAX, пълна с компании от тези сектори, е най-големият губещ в Европа.

Това се съчета с безпрецедентното затягане на политиките на ЕЦБ, очаквано в четвъртък под формата на 75 базисни пункта повишение на лихвата.

Еврото падна под 99 цента за долар със задълбочаването на енергийната криза.

При отделните компании Yara International поевтиня след като Morgan Stanley понижи рейтинга й заради по-мрачна прогноза за природния газ и петрола. Норвежкият производител на петрол и газ Equinor поскъпна с ръста на суровините.

Доларът поскъпна, след като суровинните валути се присъединиха към отстъплението на еврото до 20-годишно дъно. Паундът се стабилизира преди британската Консервативна партия да обяви победителя в надпреварата за премиерския пост. Петролът направи рали преди заседанието на ОПЕК+ за доставките.

Биткойн падна под $20000, а златото остана без особена промяна.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.