Ефектът Фед разтърсва глобалните валутни пазари: Доларът отново е във възход

Редица валути на страни в Азия и Европа отслабват до рекордно ниски нива, официалните лица призовават за мерки

20:15 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Залозите на пазарите на облигации за по-високи лихвени проценти в САЩ за по-продължителен период насърчиха рали на долара, което удари валутите на страните от Япония до Южна Африка и Великобритания, предизвиквайки призиви за спешни мерки от редица официални лица, съобщава Bloomberg.

Доларовият индекс се повиши до рекордно ниво, подпомогнат от историческия ръст на реалната доходност. Йената поевтинява до 24-годишно дъно спрямо долара българско време, което увеличава перспективите за директна намеса на пазара. Еврото и паундът отслабват на фона на влошаващата се енергийна криза в региона. Южнокорейският вон поевтинява до нива, отчетени последно през 2009 г., а китайският юан остана на косъм от пробиването на ключовото ниво от 7 юана за долар.

Движенията накараха централната банка на Корея да проведе спешно заседание. В изявлението на институцията се посочва, че тя ще предприеме активни стъпки за стабилизиране на валутния пазар. Правителствени служители в Япония призоваха за преустановяване на обезценяването на йената.

И останалите пазари в региона не бяха пощадени. Филипинското песо наскоро поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо долара, а валутите на Южна Корея, Сингапур, Малайзия и Нова Зеландия се обезцениха до няколкогодишни дъна.

„Финансовият стрес от намаляващото предлагане на долари ще стане още по-изразен в по-слабите икономики“, заяви  Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank. „Очаква се азиатските валути да отслабнат“, тъй като световната икономика се забавя, добавя той.

Японската йена

Японската йена повежда спадовете спрямо долара сред азиатските валути. Графика: Bloomberg 

Агресивното повишаване на основните лихви от Фед се разминава с политиките в двете най-големи икономики в Азия – Китай и Япония. Китайската централна банка се стреми да забави отслабването на юана, докато прилага набор от мерки за стимулиране на икономиката, бореща се с въздействието на политиката за нулев брой на заразени с Covid-19. Централната банка на Япония продължава да поддържа лихвите непроменени.

Резултатът обаче е натиск върху техните валути, докато останалите страни в региона също не са имунизирани спрямо възхода на долара.

Доходността по държавните ценни книжа се повиши във вторник, след като данни показаха изненадващо възстановяване на сектора на услугите, което поднови очакванията, че Фед ще увеличи лихвите през този месец с 0,75 процентни пункта в рамките на трето поредно заседание. Очаква се централните банкери в Европа и Канада също да повишат лихвите в четвъртък.

Почти всички класове активи са под натиск, като глобалните облигации навлязоха в първия си мечи пазар от десетилетия, а глобалните акции поевтиняват с над 20% до момента през годината.  

Йената поевтиня до под 144 йени за долар в сряда. Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно заяви пред репортери, че Япония ще трябва да предприеме необходимите действия, ако бързите ходове на пазарите продължават. 

Китайската валута разшири спадовете си до 6,99 юана за долар. Това е сигнал за предстоящи мерки на централните банкери за овладяване на спадовете на юана, който се насочва към ниво от 7 юана за долар – регистрирано последно през 2020 г.

Корейската централна банка също се ангажира с бъдещи мерки. 

Пазарът на

Пазарът на облигации затвърждава доминацията на долара. Графика: Bloomberg

Доминацията на долара нанася множество щети и извън Азия. Еврото поевтиня под паритет с долара за пръв път от 20 години насам, докато паундът е близо до нивото си от 1985 г.