Сривът на йената към 140 за долар може да предизвика валутна намеса

Последният случай при който Япония подкрепи валутата си, беше по време на азиатската финансова криза през 1998 година, когато тя се срина до 146 за долар.

17:43 | 30 август 2022
Обновен: 19:02 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската йена отново започна да се свлича към ключовата психологическа граница от 140 към щатския долар и поднови разговорите за вероятността властите да се намесят о да подкрепят японската валута, пишат Чикако Моги и Масаки Кондо за Bloomberg.

Трейдърите отново се фокусираха върху разликата между лихвените проценти в Япония и останалия свят на фона на настъпателните коментар от страна на Федералния резерв, a валутата загуби близо 4% от началото на сесията и се търгува за около 138,5 за долар. Това е я доближава на милиметри от ново 24-годишно дъно и ниво от 140 йени за долар, което някои валутни експерти смятат, че ще бъде ключово за властите.

„Вероятно скоро ще има някаква намеса чрез коментари,“ казва Дейвид Лу, директор в NBC Financial Markets Asia в Хонконг.

“Но евентуална реална намеса в момента би била неефективна, защото доларът поскъпва спрямо всички валути поради перспективите за американската парична политика, а същевременно Японската централна банка не подкрепя йената”.

Речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хол от петък показа, че икономическото забавяне не е сред основните приоритети за банката и изтри всякакви оставащи надежди за по-мека позиция относно лихвите. Шефът на Японската централна банка Харухико Курода изказа противоположно мнение и заяви, че има нужда от продължаващо разхлабване на политиката и отново подчерта ярките различия между САЩ и Япония, които подложиха йената на натиск по-рано тази година.

Измерител на присъщата волатилност на йената от пазара на опции показва около 51% вероятност, че йената ще достигне 140 за долар в рамките на 1 седмица, според данни събрани от Bloomberg.

Финансовият министър Шуничи Сузуки призна във вторник, че има сериозно движение при акциите след коментарите на Пауъл и омаловажи ефекта от курса на чуждестранните валути.

„Всеки път валутите се движат по различни начини в отговор на различните събития. На практика те се променят в зависимост от фундаментите,“ каза той. Министърът добави, че неговото ведомство уважава независимостта на Японската централна банка и очаква тя да провежда подходяща политика, като взима предвид и цялостната ситуация.

Ако валутата спадне до ново 24-годишно дъно, може да бъде проведена тристранна среща между финансовото министерство, централната банка и агенцията за финансови услуги, заяви главният стратег на Mizuho Securities в Токио. Това стана и през юни, когато длъжностните лица заявиха, че ще предприемат мерки, ако се налага, но без да уточняват какви.

Тогава йената се търгуваше за около 134 за долар.

Докато САЩ продължават да увеличават лихвите йената ще продължи да поевтинява и може да достигне 142 за долар, казва икономистът. Тъй като поскъпването на долара е обвързано с перспективите за икономическата политика, японските власти най-вероятно ще счетат, че намесата им във валутния курс няма да доведе до желания ефект.“

Последният случай при който Япония подкрепи валутата си беше, по време на азиатската финансова криза през 1998 година, когато тя се срина до 146 за долар.

Някои стратези смятат, че е по-вероятно Японската централна банка да промени политиката си, отколкото пряко да се намеси на пазара, въпреки че икономистите се съмняват, че това може да стане преди оттеглянето на Курода през април.

„Не смятаме, че Японската централна банка и Министерство на финансите биха искали йената да се задържи под ниво от 140 за долар в продължение на дълго време“, казва Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank Ltd. в Сидни. „Вместо да очакваме валутна намеса, по-скоро смятаме, че ще има промени в политиката за контрол на кривата на доходността“.