Ердоган няма вечно да търпи военизацията на острови в Егейско море

Турция и Гърция имат дългогодишен териториален спор

11:45 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Гърция, че търпението му към военизирането на гръцки острови в Егейско море е на изчерпване, което е признак за допълнително обтягане на отношенията между двете членки на НАТО, пише Селчан Хачаоглу за Bloomberg.

„Те притежават островите и имат бази там, но ако продължават с нелегитимните си заплахи заради базите, търпението ни няма да продължи вечно,“ каза Ердоган по време на посещение в Босна и Херцеговина във вторник.

Напоследък Ердоган засили критиките към това, което Турция нарича нарастващо струпване на военни на острови близо до нейното крайбрежие, както и военната подкрепа на Запада за Гърция, с която Анкара има дългогодишни териториални спорове.

По-категоричната позиция може да помогне на Ердоган да консолидира националистическите гласове преди изборите догодина, но също така рискува да ескалира военното напрежение между дългогодишните съперници.

„Неприемливо е Гърция да получава заплахи, които стигат до поставяне под въпрос на гръцкия суверенитет от страна, която е нейн съюзник в НАТО“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис във вторник по време на среща в Атина със словашкия президент Зузана Чапутова.

САЩ увеличиха достъпа си до гръцките бази, откакто двамата съюзници актуализираха споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната през октомври 2021 г. Турция се опасява, че нарастващото военно присъствие на САЩ и продажби на оръжие от Франция за Гърция може да наклонят военния баланс в нейна полза.

През последния месец Ердоган отправи няколко едва прикрити заплахи за потенциална военна акция за спиране на милитаризацията на гръцките острови в Егейско море, докато военни самолети на двете страни на няколко пъти навлизаха в оспорваното въздушно пространство над Егейско море.

При един скорошен инцидент Турция обвини Гърция, че е насочила своя радар за противовъздушна отбрана към произведен в САЩ турски изтребител F-16. Турция обеща да отнесе въпроса към НАТО в момент, когато алиансът провежда съвместни учения в региона в отговор на заплахите, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна.

Гърция многократно е призовавала Турция да спре да поставя под съмнение нейния суверенитет над Додеканезите - група острови край турското крайбрежие, включително Родос и Кос - които бяха отстъпени на Гърция от Италия след Втората световна война. Турция твърди, че Атина трябва да спазва мирния договор от 1947 г., който позволява разполагането само на малък контингент гръцки войници на островите.

„Ние напълно отхвърляме неоосманския тормоз“, каза във вторник гръцкият външен министър Николаос Дендиас след среща с френския си колега Катрин Колона. „Франция винаги е оказвала подкрепа и ясно е заявявала позицията си, когато става въпрос за атаки срещу суверенитета на Гърция и това няма да се промени“, каза Колона в интервю за гръцкия вестник Kathimerini, публикувано във вторник.