Турската централна банка изненадващо понижи лихвите, лирата рязко поевтиня

Очакванията са инфлацията в страната скоро да достигне пик на ниво от около 85%

18:31 | 18 август 2022
Обновен: 20:16 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Турската централна банка изненадващо намали основните лихви въпреки ускорението на инфлацията до 24-годишен връх и обезценяването на лирата спрямо долара. Валутата рязко отслабна допълнително, съобщава Bloomberg.

Комитетът по паричната политика, воден от гуверньора Шахап Кавджъоглу, намали основните лихви до 13%, след като ги поддържаше на ниво от 14% от декември насам. Всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха лихвите да останат непроменени след заседанието на институцията. Турската лира отслабна с почти един процент спрямо долара.

Комитетът по паричната политика сигнализира, че мерките му са в отговор на възможно забавяне на производствената активност и не се насочва към цикъл на разхлабване на политиката. „Актуализираното ниво на лихвите е адекватно спрямо настоящите перспективи“, става ясно от изявление на централната банка.

Лирата поевтинява

Лирата поевтинява спрямо долара, след като Турската централна банка изненадващо понижи лихвите. Графика: Bloomberg 

„Важно е финансовите условия да останат благоприятни, за да се запази импулсът на растеж в индустриалното производство и положителната тенденция в заетостта в период на нарастваща несигурност по отношение на глобалния растеж, както и ескалиращ геополитически риск“, посочват още от институцията.

Изненадващото възстановяване на паричните стимули по-малко от година преди изборите отразява решимостта на турските власти да изпълнят обещанието на президента Реджеп Тайип Ердоган през юни, че намаляването на лихвите ще продължи. Решението става факт три седмици, след като централната банка ревизира прогнозата си за инфлацията за тази година с почти 18 процентни пункта в посока нагоре.

Насърчена от изключително разхлабената парична политика, икономиката на стойност 800 милиарда долара започна да расте с рекорден темп след пандемията и продължи да поддържа един от най-бързите ръстове сред икономиките на Г-20. Централната банка обаче предупреди за „известна загуба на инерция в икономическата активност“ в началото на третото тримесечие.

Миналия месец бизнес условията за турските производители се влошиха най-много от май 2020 г. Производството и новите поръчки записаха най-слабото си представяне след първата вълна на коронавирусната пандемия.

Турската централна

Турската централна банка намали основните лихви до 13%. Графика: Bloomberg

„Днешното решение на централната банка подчертава необходимостта от подкрепа за местната икономика, като същевременно позволява макропруденциални мерки и външни фактори за намаляване на инфлационния натиск“, заяви Саймън Харви, Monex Europe. „Понижаването на основните лихви за подкрепа на растежа предполага, че връщането на инфлацията към нормалните нива вече не е основната цел“, добавя той.

Възход на резервите

Увеличението с повече от 15 милиарда долара на брутните чуждестранни резерви на Турция през последните три седмици - след парични преводи от Русия за изграждането на атомна електроцентрала - може би е дало на централната банка увереността, че може да изчака натиска, особено на фона на очакванията инфлацията скоро да достигне пик.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от около 85% тази есен, преди да приключи годината близо до 60% - 12 пъти над целта.

„Очевидно увеличението на международните резерви на турската централна банка през последния месец я е насърчило да намали основните лихви“, коментира Пер Хамарлунд, SEB AB.

Според него понижението на лихвените проценти няма да предизвика незабавна криза на доверието спрямо лирата. Той обаче очаква волатилност при валутата по-късно тази година, когато инфлацията отново се ускори през октомври или ноември.

По-евтиният петрол

По-евтиният петрол може да облекчи натиска върху инфлацията в Турция. Графика: Bloomberg 

Ердоган възнамерява да стимулира растежа, като се фокусира върху износа и заетостта в рамките на определяния от него „нов икономически модел“. Но рисковете са много, тъй като кризата с разходите за живот, която се разгръща в Турция, представлява заплаха за електорална популярност на президента.

Вместо по-високи лихви централната банка използва редица макропруденциални мерки, които помогнаха да се забави ръста при кредитите през юли. Страната също така разчита на задкулисни намеси и въвеждането на държавни сметки, които помагат за предпазване на инвеститорите от слабостта на лирата.

Инфлация, лира

Турската валута е сред петте най-зле представящи се в света тази година спрямо долара, като е загубила около една четвърт от стойността си.

Ердоган смята, че по-евтините разходи за заемите могат да забавят инфлацията, вместо да я повишат. Миналата година той назначи Кавджъоглу за управител на централната банка, след като свали тримата му предшественици и поиска повече влияние върху паричната политика.

Разхлабването в Турция е в пряко противоречие вероятно най-агресивното затягане на паричните политики от централните банки по света от 80-те години на миналия век.

„Понижаването на лихвените проценти, когато останалата част от света ги повишава и инфлацията е на десетилетни върхове, е лудост“, посочва Хенрик Гулберг, Coex Partners Limited.