Турция предлага "склад и мост" за търговия с метали към Русия

Износът на черни и цветни метали от Турция за Русия е нараснал с 26% на годишна база

11:00 | 9 август 2022
Обновен: 14:43 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западните санкции дадоха шанс на турския метален сектор да служи като "склад и мост", каза ръководителят на индустриална група, позовавайки се на засиления интерес от руски компании, а също и от компании от ЕС, които искат да продават на Русия през Турция, пише "Ройтерс".

Западът, включително Великобритания и страните от Европейския съюз, наложиха санкции на руските елити, банки и стратегически индустрии, откакто Русия на 24 февруари започна това, което нарича "специална военна операция" в Украйна.

Четин Течделиоглу, ръководител на Истанбулската асоциация на износителите на черни и цветни метали (IDDMIB), каза, че търсенето от страна на Русия се е увеличило за турски заместители на продукти, които вече не могат да доставят от европейски компании, и че турските компании са получили запитвания от европейски фирми за доставки на Русия през Турция.

„Това, което те (Русия) не могат да купят от Германия, Италия и Франция, те купуват от нас. Отделно, много компании от ЕС планират да продават продуктите си на Русия през Турция“, каза той пред репортери в петък.

„Те искат да използват Турция като склад и мост, докато Русия иска доставки от Турция“, каза той и добави, че това е „историческа възможност“ за турските компании.

Той не посочи имената на засегнатите компании, нито уточни колко, но каза, че те произвеждат мед, алуминий, кухненски съдове и машини.

Износът на черни и цветни метали от Турция възлиза на 8,9 милиарда лири (495,58 милиона долара) през първите седем месеца на 2022 г., според данни на IDDMIB, което е ръст от 33% спрямо предходната година. Те представляват 6,2% от износа на Турция.

Износът на черни и цветни метали от Турция за Русия е нараснал с 26% на годишна база до 170 милиона долара към 8 август, показват още данните.

Разногласията между Москва и Запада заради руската инвазия в Украйна доведоха до опасения за възможно спиране на руския газ за Европа, което може да наложи спирането на част от европейското промишлено производство.

Течделиоглу каза, че това може да предостави още една възможност за турските износители на метални изделия.

Турция критикува инвазията на Русия, изпрати въоръжени дронове в Украйна и се опита да улесни мирните преговори между страните. Но Анкара не подкрепи западните санкции срещу Москва и се стреми да поддържа тесни търговски, енергийни и туристически връзки.

Отношенията между Запада и Китай също се влошиха, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван миналата седмица, което според Течделиоглу е още един потенциален шанс за Турция, ако наруши предишни търговски връзки.

„Получаваме сигнали за някои възможности“, каза той.

Турция не е коментирала публично посещението на Пелоси, но през последните години промени езика си по отношение на уйгурските мюсюлмани, които формират значително малцинство в Турция.

Миналата година турският президент Тайип Ердоган каза на китайския си колега Си Дзинпин, че е важно за Турция уйгурските мюсюлмани да живеят в мир като „равноправни граждани на Китай“, но уточни, че Турция уважава националния суверенитет на Китай.

Западните столици са все по-разтревожени от задълбочаването на връзките между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин. След срещата им в Сочи миналата седмица бе обявено, че Турция ще плаща за част от руския газ в рубли, а турски банки ще започнат да използват руската разплащателна система "Мир". По-рано през седмицата Русия също така предостави така необходимата ликвидност в чуждестранна валута на Турция, като прехвърли милиарди долари към базирано в Турция дъщерно дружество на "Росатом" за завършване на строителството на атомна електроцентрала на средиземноморския бряг.