Китай предупреди САЩ да не плават с военни кораби през Тайванския проток

Американската страна направи твърде много и отиде твърде далеч в този регион, каза китайският посланик във Вашингтон

13:43 | 17 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай призова военноморския флот на САЩ да се въздържа преминаване през Тайванския проток, като заяви, че Пекин ще предприеме по-нататъшни действия след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе, съобщи Bloomberg.  

Китайският посланик във Вашингтон Цин Ган заяви във вторник, че Китай разглежда подобни транзитни преминавания като ескалация от страна на САЩ и опит за подкрепа на "сепаратисткото" правителство в Тайпе. Той отправи предупреждението, след като сенатор Едуард Марки, демократ от Масачузетс, предприе второто пътуване на делегация на Конгреса на САЩ до острова за по-малко от две седмици.

"Американската страна направи твърде много и отиде твърде далеч в този регион", каза Цин в отговор на въпрос за потенциални военноморски патрули. "Наистина призовавам нашите американски колеги да се въздържат, да проявяват сдържаност, да не правят нищо, което да ескалира напрежението. Така че, ако има някакви ходове, накърняващи териториалната цялост и суверенитета на Китай, Китай ще отговори".

Администрацията на Байдън заяви, че ще проведе въздушни и морски транзити през Тайванския проток, след като Китай отговори на пътуването на Пелоси с поредица от военни учения около острова, включително вероятно изстрелване на балистични ракети над Тайпе. САЩ твърдят, че подобни транзити, както и посещенията от членове на Конгреса, са в съответствие с политиката им на "единен Китай", която не признава официално демократично избраното правителство в Тайпе.

Според данни, събрани от Bloomberg, през последното десетилетие военноморските сили са извършвали средно около девет пътувания годишно през протока, което е далеч по-малко от "100-те плавания", които по думите на Цин САЩ правят всяка година.

По същия начин Пелоси е само най-възрастният от 149-те членове на Конгреса, посетили Тайван през последните 10 години.

Администрацията на Байдън не бива да подценява решимостта на Китай по въпроса за посещенията на американски конгресмени в Тайван, каза Цин, отхвърляйки аргументите на Белия дом, че законодателите могат да действат независимо. Той добави, че подобни пътувания нарушават споразуменията, които са в основата на отношенията между САЩ и Китай.

"Конгресът е част от правителството на САЩ - той не е независим, неконтролируем клон", казва Цин. "Конгресът е длъжен да се съобразява с външната политика на Съединените щати. Ето защо ние сме много разочаровани и недоволни от посещението на сенатор Марки в Тайван. То е провокативно и не помага за отношенията ни."

Отделно от това група японски депутати също планират да посетят Тайван следващата седмица, съобщи Kyodo News във вторник, позовавайки се на запознати с въпроса. Министерството на отбраната в Токио по-рано заяви, че китайски балистични ракети са се приземили в района, който Япония смята за своя изключителна икономическа зона, след пътуването на Пелоси.

Прекалено нервни

Цин защити отговора на китайските военни на пътуването, като заяви, че ученията са били "открити, прозрачни и професионални".

"Справяме се със сериозните последици от посещението на Пелоси", заяви Цин пред репортери във Вашингтон. Той предупреди САЩ да не "подценяват силната решителност и способността на китайското правителство и народ да защитават националния суверенитет и териториалната цялост".

Цин също така омаловажи заплахата от предстояща китайска атака срещу Тайван, като заяви, че не е запознат с конкретен график.

"Хората са прекалено нервни по този въпрос", каза той и добави, че спекулациите, че Китай е изместил графика за инвазия, са "неоснователни".