Китай използа посещението на Пелоси, за да затегне хватката си върху Тайван

Всеки конфликт за Тайван може бързо да ескалира и да разтърси световните вериги за доставки

15:11 | 9 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

От Южнокитайско море до Хималаите, Пекин демонстрира готовност да се възползва от предполагаемите грешни стъпки на съперниците си, за да затегне хватката си върху спорна територия. Сега това се случва около Тайван.

През последните дни Народноосвободителната армия се опита да установи ново статукво в Тайван с поредица от учения след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тези действия, включително чести маневри през определената от САЩ средна морска линия в Тайванския проток и вероятно изстрелване на ракети над Тайпе, свиха неясно дефинираната буферна зона, която поддържаше мира в продължение на десетилетия, пише Bloomberg.

Въпреки че до понеделник изтече срокът на най-провокативните учения в най-близките до Тайван зони, Китай обяви, че ще има редовни военни учения отвъд средната линия. Тайванското министерство на отбраната отново съобщи, че е забелязало китайски военни кораби и военни самолети наблизо в понеделник, след като от сряда до неделя над 120 самолета пресякоха средната линия.

"Вероятно ще станем свидетели на това, че което Китай направи тази седмица, ще стане много по-редовно явление", каза М. Тейлър Фравел, професор и директор на Програмата за изследване на сигурността към Масачузетския технологичен институт.

"Налице е ново нормално състояние или ново статукво по отношение на военното присъствие, което Китай ще има около Тайван."

Стратегията оказва по-голям натиск върху САЩ да изготвят отговор, който да насърчи Китай да се оттегли, без да ескалира допълнително напрежението, както когато навремето президентът Бил Клинтън изпрати две групи самолетоносачи в района по време на последната криза в Тайванския проток. В наши дни президентът Джо Байдън е изправен пред Китай, който разполага с най-големия военен флот в света, което увеличава риска за американските кораби, действащи в близост до бреговете му.

Посланието на Пекин е, че Вашингтон трябва да спре да засилва връзките си с Тайван и да желае да възстанови дипломатическите отношения, което през последните 25 години възпираше всеки председател на Камарата на представителите да я посещава. В противен случай Китай може да започне да ограничава свободата на Тайван да оперира край неговите брегове по същия начин, по който ограничи възможността на острова да участва в световни организации след избирането на тайванския президент Цай Инг-уен през 2016 г.

"Китайците със сигурност засилват реакцията си и следващите кризи ще приемат това като нова отправна точка", казва Кристофър Туоми, доцент в Морското училище за следдипломна квалификация. "Следващият им сигнал на предполагаема или реална провокация ще трябва да бъде по-интензивен."

През последните години Китай многократно се възползва от нежеланието на съперниците си да рискуват открита война, за да утвърди по-ясен контрол върху спорните територии. През 2012 г., след като Вашингтон отказа да се намеси, когато на практика окупира плитчината Скарбъро, Китай остана на рифа и започна да изгражда огромна мрежа от военни съоръжения върху отвоюваната земя в Южнокитайско море. Неотдавна, през 2020 г., Китай придоби контрол над спорна територия при гранични сблъсъци с Индия.

Миналата седмица ученията на Китай бяха по-мащабни и по-близо до Тайван, отколкото подобна демонстрация на сила в средата на 90-те години. Преди пристигането на Пелоси армията на Китай проведе операции, които подсказаха, че самолетите ѝ са готови да "ескортират" полета ѝ, ако той беше поел по обичайния маршрут към Тайпе, заявиха Бони Лин и други анализатори от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания в доклад, актуализиран в понеделник.

Шестте зони на изключване изглеждат внимателно подбрани от Китай, за да изпробва операциите си по време на сценарий за блокада или инвазия, се казва в доклада. За зоната, която е най-отдалечена на изток от континента, армията би могла "да започне атаки срещу източните брегове и бази на Тайван и така да попречи на САЩ и други държави да вкарат сили в Тайван от изток", се казва още в доклада. Зоните в северната и югозападната част на страната биха могли да бъдат отправни точки за бъдещи блокади на ключови пристанища, отбелязват анализаторите.

Официалните изявления на Китай относно ученията показват желанието на Пекин да ги представи като стратегическа победа, демонстрирайки способността си да ограничи стъпките на своите съперници. Ракетните изпитания потвърдиха "възможностите на армията на Китай за нанасяне на прецизни удари", заяви говорителят на командването на Източния фронт на военните действия старши полковник Ши И.

Китай "възпря силите за независимост на Тайван и напълно разруши т.нар. средна линия на пролива", заяви пред държавната телевизия China Central Television Мън Сянчин, професор в Университета за национална отбрана в Пекин.

"Ученията създадоха условия за осъществяване на националното обединение на по-ранна дата”.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че ученията са дали възможност на военните да проведат "практическо обучение в полесражение". То допълни, че след посещението на Пелоси нито един китайски военен кораб или военен самолет не е навлязъл във въздушното пространство или териториалното море на Тайван, въпреки че китайските зони на забрана частично пресичат тези райони.

Как ще реагира администрацията на Байдън остава неясно. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви миналата седмица, че САЩ ще оставят самолетоносача USS Ronald Reagan и неговата ударна група "на пост в общия район, за да наблюдават ситуацията", и "през следващите няколко седмици ще предприемем и стандартни въздушни и морски маневри през Тайванския проток".

Регионален риск

В понеделник Байдън изрази увереност, че Китай няма да ескалира допълнително напрежението с Тайван след серията от военни учения, които разтърсиха региона. "Не съм притеснен, но съм загрижен", каза той. "Но не мисля, че ще направят нещо повече."

Ученията на Китай показаха и риска, че всеки конфликт за Тайван може бързо да ескалира и да разтърси световните вериги за доставки. Освен че нарушиха въздушния трафик и корабоплаването, ученията обхванаха и води, за които Филипините и Япония претендират като изключителни икономически зони, като ракетите се приземиха в район, за който претендира Токио.

"Ако САЩ не си "вземат поука" и предприемат повече действия за оспорване на суверенитета на Китай, тогава мисля, че ще станем свидетели на повече такива операции", заяви Бони Глейзър, директор на Азиатската програма в Германския фонд "Маршал" на САЩ.

"Те може да се опитат да наложат ново статукво в Тайванския проток”.