Американски самолетоносач е влязъл в Южнокитайско море

7-ми флот на американската армия твърди, че това е част от планирани операции

17:30 | 28 юли 2022
Обновен: 20:24 | 28 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Американски самолетоносач заедно с ударна група навлезе в Южнокитайско море като част от планирана операция на фона на нарастващото напрежение с Китай заради потенциалното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предава Bloomberg.

USS Ronald Reagan, който е оборудван с ядрен двигател от клас "Нимиц", е навлязъл в спорните води след петдневен престой на пристанище до Сингапур, напускайки военноморската база Чанги във вторник, съобщи 7-мия флот на САЩ в отговор на запитване от Bloomberg. Новината за това пътуването идва след забележки от страна на говорителя на китайското външно министерство Джао Лиджиан, че Пекин се „подготвя сериозно“ за възможността Пелоси да посети Тайван, който Китай счита за част от своята територия.

Въпреки че 7-ми флот отказа да каже накъде се е насочил корабът, той явно вече е започнал провеждането на операции по морска сигурност в Южнокитайско море преди пристигането си, след като през май е заминал за годишния си пролетен патрул от Йокосука, Япония, където е базиран. Маневрите ще включват летателни операции със самолети и вертолети, морски ударни учения и координирано тактическо обучение между наземни и въздушни части.

„USS Ronald Reagan и неговата ударна група са в ход и действат в Южнокитайско море след успешно посещение на пристанището в Сингапур“, каза командир Хейли Симс, офицер по връзки с обществеността към базирания в Япония 7-ми американски флот. „Ще добавя, че Рейгън продължава нормалните, планирани операции като част от своя рутинен патрул в подкрепа на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.“

Китай засили военната си дейност около Тайван, за да изрази недоволството си от посещенията на високопоставени лица. Въпреки че Китайската народна армия може да засили морските и въздушните патрули по време на потенциалното посещение на Пелоси в Тайван, не очакваме да предприемат нещо по-сериозно, каза Блейк Херцингер, специалист по отбранителната политика на Индо-Тихоокеанския регион.

„Наистина не мисля, че китайската армия ще започне война заради посещението на Пелоси в Тайпе“, каза той. „Ако вярвате, че Пекин планира предстояща инвазия в Тайван, както мислят някои, започването на война следващата седмица би било самоубийство за техните планове.“

В четвъртък президентът Джо Байдън ще разговаря с китайския лидер Си Дзинпин на фона на новото напрежение около Тайван. Миналата седмица Байдън каза пред репортери, че американските военни не смятат пътуването на Пелоси за добра идея, което предизвика сериозно притеснение в Тайван.

Пелоси планира посещение в Япония в началото на август като част от пътуването си в региона, съобщи Kyodo News. Длъжностните лица на най-големия съюзник на САЩ в Азия все по-често говорят за това как сигурността на Тайван пряко засяга Япония, но Токио подчерта, че няма промяна в политиката му по отношение на връзките с Пекин, който вижда острова като част от своя територия.

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба каза на тайванския президент Цай Инг-Уен, че иска да види преговори между Токио и Тайпе, насочени към предотвратяване на всякакви непредвидени ситуации в региона.

„Трябва да се подготвим, за да гарантираме, че в този регион няма да възникнат извънредни ситуации“, каза Ишиба по време на посещение в Тайпе от група законодатели. „Каква ситуация предвиждаме, въз основа на какъв вид договори, въз основа на какъв вид закони, какъв вид войски ще бъдат използвани? Ако двете страни не се разбират, няма да има възпиране“, добави той.

Движенията на превозвача в Южнокитайско море този месец се случиха по същото време като тези на USS Benfold, разрушител от клас Arleigh Burke, който премина през Тайванския пролив. Миналата седмица секретарят на военноморските сили Карлос Дел Торо каза на борда на USS Ronald Reagan, без да назовава имена, че някои страни „представят погрешно“ морските операции на САЩ, включително тези на Benfold и Ronald Reagan, и „целят да завземат чужди ресурси“.

„За съжаление в света има държави, които смятат, че техните суверенни територии се простират далеч отвъд установените правила и норми“, каза той.