Десетилетия след като въведе термина "ETF", Morgan Stanley най-накрая стартира свой собствен фонд

Звеното за управление на активи на банката управлява 1,4 трилиона долара и действията на Morgan Stanley ще предизвикат особен шум

15:41 | 17 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти три десетилетия след като създаде термина "борсово търгуван фонд" (ETF), Morgan Stanley най-накрая ще навлезе със собствени продукти в сферата на ETF, чиято стойност е 6,9 трилиона долара, пише Bloomberg.

Ръководената от Джеймс Горман банка подаде във вторник заявление за четири социално ориентирани фонда, проследяващи американски и международни акции, според подаденото във вторник заявление до американските регулаторни органи. Подаването на документите се случва месеци след като Morgan Stanley разкри плановете си за създаване на специална ETF платформа във вътрешна бележка. 

Планираното от Morgan Stanley пускане на пазара е поредният от поредицата проекти на инвестиционни гиганти, които се впускат в сектора на ETF, като Capital Group и Neuberger Berman Group LLC, които предприеха стъпки през последните месеци. Като се има предвид, че звеното за управление на активи на банката управлява 1,4 трилиона долара, според Bloomberg Intelligence действията на Morgan Stanley ще предизвикат особен шум.

"На практика всеки месец има нов емитент, но Morgan Stanley е огромна компания", каза старши анализаторът на ETF в BI Ерик Балчунас. "Всичко, което те правят в тази област, ще бъде интересно и забележително."

Morgan Stenley

Подадените във вторник документи включват плановете за Calvert International Responsible Index ETF, Calvert US Large-Cap Core Responsible Index ETF, Calvert US Large-Cap Diversity, Equity and Inclusion Index ETF и Calvert US Mid-Cap Core Responsible ETF. Morgan Stanley придоби марката Calvert с покупката на мениджъра на активи Eaton Vance Corp. през 2020 г.

Борсовите номера и таксите за фондовете все още не са обявени. Говорител на Morgan Stanley отказа да коментира подадените документи, позовавайки се на регулаторните правила.

Въпреки че потенциалните фондове ще бъдат първите съвременни ETF-и за Morgan Stanley, фирмата има дълга история в тази индустрия. През 90-те години на миналия век в банката бяха създадени едни от първите ETF-и в света и именно там Боб Тъл, тогава вицепрезидент на банката, и екип от юристи измислиха термина "борсово търгуван фонд". 

Влиянието на банката върху индустрията не спира дотук. През 1996 г. Morgan Stanley получава регулаторно одобрение да пусне 17 ETF, известни като World Equity Benchmarks (WEBS), с Barclays Plc като мениджър на фонда. По-късно Barclays купува WEBS и ребрандира продуктите като "iShares", а през 2009 г. бизнесът е продаден на BlackRock.

До голяма степен благодарение на iShares BlackRock е най-големият емитент на ETF в света, което подчертава предизвикателството пред Morgan Stanley. В момента в САЩ има почти 3000 фонда и въпреки че пускането им на пазара процъфтява, повечето активи се намират в продукти, които са на повече от пет години.

Заявките са в труден момент за фондовете, свързани с околната среда, социалната сфера и управлението. Категорията ESG е набрала около 4,5 млрд. долара досега през 2022 г., което е огромен спад след две поредни години на приток от над 30 млрд. долара годишно, сочат данни на Bloomberg. 

"Изненадан съм, че те тръгнаха по пътя на ESG, като се има предвид колко много инвестиционната общност привидно охладня към перспективите на ESG", каза Тод Сон, стратег на ETF в Strategas Securities. "Няма съмнение, че екипът е талантлив, така че съм любопитен колко AUM ще донесат тези фондове през първите няколко месеца."