Дигитални платформи подкрепят инвестициите в европейски ETF

Инвестициите без комисионна насочват индивидуалните инвеститори към фондове с ниски такси

18:40 | 15 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на години инвеститорите в европейски фондове са нещо като бедните братовчеди на американските трейдъри. Те плащат значително по-големи такси и достъпът им до пасивно управлявани продукти с по-ниски такси е доста по-затруднен.

Сега обаче дигитални платформи, които предлагат борсово търгувани фондове (ETF) искат да променят това, пише Financial Times.

Много хора смятат, че широките традиционни ETF са добра основа за портфейлите на индивидуални инвеститори, като премахват голяма част от неяснотите и високите такси, които често съпътстват инвестициите в други фондове.

Освен това, широкото им разпространение може да доведе до по-всеобхватни промени в инвестиционния пейзаж.

„Вярваме, че динамичните пазари на ETF поставят под натиск продуктите от отворен тип чрез своите такси. По своята същност борсово търгуваните фондове са „чисти“ класове дялове, които изключват първоначалните такси и последващите комисионни. Ето защо те са особено подходящи за програми за индивидуални, а не пакетни съвети и ние смятаме, че това е най-добрата практика в индустрията. Това е заключение на Morningstar публикувано в скорошен доклад за глобалното преживяване на инвеститорите.

Така наречените пакетни съвети са включени в цената на инвестицията, а не се заплащат отделно. На пръв поглед, докладът казва, че промените от последното му издание през 2019 година не са много. Нидерландия продължава да е единствената европейска страна, която се бори със САЩ и Канада за водещата позиция в класацията за благоприятни схеми за таксуване на инвеститори.

От Morningstar казват, че разпространението на борсово търгуваните фондове е ключов показател за един добър пазар. Един по-задълбочен преглед на тези пазари показва, че нещата най-после се движат в правилната посока.

„Европейският пазар се движи с невероятна скорост,“ казва Салим Рамджи, глобален ръководител на отдела за ETF в BlackRock. „Това е най-бързоразвиващият се пазар за нас.“ Входящите потоци към базирания в Европа ETF на BlackRock iShares са скочили с 30% от 60 млрд. долара през 2020 до 80 млрд. през 2021 година. Най-добре представящият се пазар е германският. Той отчита експоненциален растеж заради увеличението на обема спестовни планове, които използват борсово търгувани фондове, които често са достъпни през онлайн платформи или приложения.

Данни от extraETF показват, че броя спестовни планове в Германия, които използват ETF е скочил от 500, 000 през юни 2017 до близо 5 млн. в края на март. BlackRock очаква те да достигнат 20 млн. до 2026 г. Отделно проучване от миналата година на Blackwater Search & Advisory показа подобни резултати.

„Открихме, че Германия е най-големият пазар за борсово търгувани фондове в Европа с над 400 млрд. долара в този клас активи. Настоящият бум на пазара там се дължи на големия скок в разпространението им при индивидуалните инвеститори. Това се дължи и на индивидуалните спестовни планове“. Това каза Майкъл О‘Риордан, един от основателите на Blackwater. Обединеното кралство е вторият най-голям пазар в Европа с активи в борсово търгувани фондове за над 350 млрд. долара. След това се нареждат Италия, Франция и Швейцария, където тези активи са на стойност 510 млрд. или 30% от общото за Европа.

О‘Риордан казва, че нивото на участие на малките инвеститори в Европа остава „плачевно“.

Традиционните канали за продажба и разпространение са отчасти виновни за огромното несъответствие в разпространението на индивидуални инвеститори между Европа и САЩ. Там половината от пазара на ETF е на дребно в сравнение с едва 10% в Европа. О’Риордан го отдава на „протекционисткия манталитет“ в индустрията на взаимните фондове. „Заложени са твърде много собствени интереси, които искат да забранят растежа на ETF, добави той, като се позовава на плащанията, често извършвани от доставчиците на фондове на дистрибутори, които продават техните продукти.

Better Finance, организация за защита правата на инвеститорите обаче смятат, че нещата не се променят достатъчно бързо. Неотдавнашен доклад, публикуван през февруари, призова регулаторите да забранят таксите за ретроцесия в цяла Европа. В момента те са забранени само в Обединеното кралство и Нидерландия. Vanguard също води кампания за промяна и през 2020 публикува Европейски манифест, който призовава за премахване на потенциални конфликти на интереси, които могат да възникнат от модели на продажби, базирани на комисионна.

„Там, където се инвестират парите на потребителите, те не трябва да се влияят от съществуването на плащания към посредници от доставчиците на продукти. Въпреки това в голяма част от ЕС този риск все още съществува“, каза Себастиян Кюлпс, ръководител B2B развитие в Германия и Австрия.

Независимо от това, Кюлпс е окуражен, че инвеститорите все повече разбират влиянието на разходите върху възвращаемостта. „Това, което виждаме по целия свят, е, когато цифровите платформи премахват бариерите за комисионни за ETF, милиони инвеститори често се обръщат към ETF за първи път“, каза Рамджи.