Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пътят към фондовата борса след време ще минава през ESG отчитане

Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, и Любомила Йорданова, основател на Plan A, "Бизнес старт", 16.03.2022 г.

13:44 | 16 март 2022
Обновен: 16:56 | 16 март 2022
Автор: Даниел Николов

Българската фондова борса (БФБ) и Plan A стартират първа по рода си инициатива за отчитане въздействието на българските компании върху околната среда - Oxygen. Така компаниите ще могат да преценят не само как да станат по-екологични, но и да планират всякакви политики в сферата на ESG (екологични, социални и управленски политики). Oxygen ще бъде достъпна за всички компании на БФБ с няколко вида абонамент, разказаха Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, и Любомила Йорданова, основател на Plan A, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"През 2021 г. влезе в сила "зелената сделка" на ЕС и бяха приети първите директиви, свързани с нея. От 2023 г. ще бъде задължително за компании с над 250 човека или с над 10 млн. в приходи да подготвят ESG доклади", каза Йорданова.

Според нея тези правила едва ли ще бъдат отложени, въпреки серията кризи, с които трябва да се справя европейския бизнес. Доброто корпоративно управление и социална отговорност не са изцяло нови идеи, добави Моравенов, но може да има забавяния в подобрения на таксономията.

"Зеленият център", в който член е БФБ, преди дни одобри и прие насоки за ESG отчитане, така че българският бизнес вече ще има такива насоки. Те дават практически примери как да се отчитат трите направления на ESG и имат приложения с примерни показатели."

Насоките са базирани на познати европейски и световни стандарти и практики за подобни от над десет държави, добави Моравенов. 

Според него компаниите, които имат нужда от капитал няма как да не възприемат насоките за устойчивост, защото инвеститорите и финансовата система им обръщат все повече внимание.

За момента няма задължение при своето листване на BEAM пазара или на БФБ компаниите да имат такъв отчет, но е логично да се случи, ако бъде възприето като практика на световните пазари, каза Моравенов.

"Ако една компания иска да бъде по-атрактивна е все по-препоръчително да се направи такъв отчет", каза той и добави, че често бизнесите правят повече от минималното за покриване на ESG изискванията. 

Повече за Oxygen и ESG насоките може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.