Инвеститорите напускат европейските фондове за акции с рекордни темпове

Графика на деня, 11.03.2022 г.

19:30 | 11 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Според стратезите на Bank of America Corp. инвеститорите не могат да излязат от европейските акции достатъчно бързо, като регионът преживява още една седмица на рекордни отливи, докато войната в Украйна бушува.

Европейските фондове за дялов капитал загубиха 13,5 милиарда долара в периода до 9 март, което е двойно повече от рекорда, поставен през предходната седмица, пишат стратезите, позовавайки се на данни на EPFR Global.

Това е „Не на Европа“, коментират стратезите на BoA, като континентът е единственият голям регион, в който инвеститорите намаляват притежанията си. Те купуват акции от САЩ, Япония и нововъзникващите пазари, като "Уолстрийт" привлече най-силния приток от четири седмици на стойност 8,8 милиарда долара.

Европейските акции влязоха в 2022 г. като регионът с най-голямо наднормено тегло в световен мащаб, но войната в Украйна предизвика бързо намаляване на тази експозиция от инвеститорите. Зависимостта на региона от руския енергиен износ породи опасения, че европейската икономика ще бъде засегната повече от останалия свят от конфликта.

Сред секторите - най-ясният консенсусен изход сред инвеститорите бяха финансовите акции, които сега натрупаха най-големите си триседмични изходящи потоци от март 2020 г. на 7,5 милиарда долара.

Какво купиха инвеститорите през изминалата седмица? 

„Старата икономика“, каза Майкъл Хартнет от BoA, като посочи рекордните 5,6 милиарда долара входящи потоци в суровините. Златото също беше нагоре, като привлече най-големия приток от юли 2020 г. на 2,4 милиарда долара като „алтернатива на биткойн“, добави той.