Кой се интересува от ETF-манията 

Борсово търгуваните фондове вече формират $6,7 трлн. от активите на пазарите в САЩ, $1,2 трлн. в Европа и $9 трлн. в световен мащаб,

15:11 | 17 септември 2021
Обновен: 16:02 | 26 октомври 2021
Кой се интересува от ETF-манията 

От Вероника Денизова 

Добре смазаната машина на глобалните финансови пазари рядко преминава през резки промени, но допуска бавни и постепенни процеси по трансформация. 
В момента сме свидетели на точно такава трансформация благодарение на засиления към индустрията на борсово търгуваните фондове (Exchange Traded Funds - ETFs). 

Според някои анализатори тази трансформация може да се окаже толкова значима, че да постави началото на залеза на взаимните фондове, които от години са основен продукт в областта на инвестирането. ETF-индустрията e все още е мъниче в сравнение с тази на взаимните фондове, която контролира активи за близо $40 трлн. с над 70 000 фонда в целия свят. 

Въпреки това осезаемият ръст на ETF-ите в последното десетилетие е фактор с огромно значение за пазарите. Борсово търгуваните фондове вече формират $6,7 трлн. от активите на пазарите в САЩ, $1,2 трлн. в Европа и $9 трлн. в световен мащаб, по данни на Morningstar и Refinitiv. 

Засиленият интерес към ETF-ите може да бъде обяснен с предимства като пасивната форма на инвестиране, по-благоприятното данъчно третиране в САЩ, по-високата прозрачност и ликвидност спрямо взаимните фондове и по-ниските разходи за инвеститорите. „Лесната диверсификация на много от ETF-ите, ясната стратегия, относително ниските разходи и ликвидността са доста привлекателни, казва Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities. „Опцията да влезем и излезем по наша дискреция в пазарните часове, а не само в края на деня е нещо, което клиентите очакват“. 

Ниският праг на инвестицията също не е за пренебрегване. „ETF-ите могат да бъдат търгувани с много по-малък капитал, можете да закупите една акция от определен ETF, а в някои по-големи взаимни фондове има изискване за размера на инвестициите“, коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Дикме - финансов анализатор в Expat Capital. 

Според него основната причина повечето инвеститори да се насочват към пасивни фондове е, че по време на криза се губи доверието към мениджърите и техните умения да предпазят своите клиенти. 

Финансовият консултант и основател на SmartMoney.bg Стойне Василев също изтъква предимствата на пасивната форма на инвестиране. „Тази тенденция не е от тази или миналата година, а от последните над 10 години, отбелязва Василев. „Тогава се промени нещо във финансовата индустрия. Свежите пари във взаимните фондове започнаха да намаляват поради неспособността или невъзможността на портфолио мениджърите да управляват добре риска и поради загубите, които реализираха по време на предишната криза“. 

Общата конюнктура на пазарите и средата на ниски лихвени проценти също насърчават инвеститорския апетит. „Треската за ETF-и се дължи на паричните улеснения. Докато централните банки увеличават баланса си, пазарът не пада. Хората търсят да инвестират някъде парите си бързо и пазарът е силно привлекателен“, обяснява Николай Стойков. 

Българските инвеститори също проявяват интерес към борсово търгуваните фондове, споделят експертите. „Българският инвеститор също взима предвид предимствата на ETF-ите и инвестира в тях. Той си остава малко по-позитивно настроен и от това, което забелязваме, иска да диверсифицира своето портфолио“, коментира Мехмед Дикме. Подобни са наблюденията и на Стойне Василев. „Интересът на българските инвеститори към ETF-ите е все по-голям и то на хората, които тепърва започват да инвестират, новото поколение. Клиентите, с които аз работя, и инвестират за първи път, директно се насочват към ETF-ите“. 

По традиция борсово търгуваните фондове имат пасивен характер, т.е. автоматично купуват или продават активи в зависимост от промените в индексите, които следват. В последните няколко години обаче хибридният подход на т.н. активни ETF-и става все по-атрактивен за инвеститорите. При него се използват предимствата на борсово търгувания фонд, но вместо автоматично търговията се ръководи активно от мениджър или мениджърски екип. 

Популярността на активните ETF-и се дължи до голяма степен на успеха на ръководената от Кати Ууд компания ARK Investment Management. Нейният активно управляван фонд ARK Innovation Fund привлече $21 млрд. през 2020 г. Компанията на Ууд управлява шест от най-популярните сред инвеститорите активни ETF-и. 

Борсово търгуваните фондове с активна стратегия все още формират относително малка част от ETF индустрията в САЩ. Към началото на август в тях са инвестирани $210 млрд. или по-малко от 4% от ETF пазара, сочат данни на Bloomberg Intelligence. Но забележителното при тях е ръстът, на който се радват. През първите седем месеца на 2021 г. входящите потоци в този вид инструменти в САЩ са $62 млрд., което е около 12% от общо $523 млрд., насочени към ETF сектора. С това представяне активните фондове надскачат рекордната 2020 г., когато в сегмента бяха привлечени $55 млрд.156 нови активни ETF-и са стартирали търговия от началото на 2021 г. до края на юли. За сравнение новите пасивни ETF-и на пазара са едва 77. 

Според Николай Стойков големият интерес към активните борсово търгувани фондове е временно явление, което ще продължи, докато големите централни банки започнат да вдигат лихвените проценти. „Временно някои мениджъри са доста популярни и могат да изберат добри активи, но в дългосрочен план това не е така и има един момент, в който волатилността на тези мениджъри със сигурност е по-голяма от пазарната. Така че лично мое мнение е, че по-доброто решение е да се търси някой ETF, който има ясна инвестиционна стратегия. Ясната идея какво ще бъде портфолиото в бъдеще ни позволява по-дългосрочно виждане“. Стойков смята също, че на ETF пазара се надува балон, което е много притеснително. 

Стойне Василев подчертава също така, че в дългосрочен план активните ETF-и невинаги са най-доходоносни. „Има такава тенденция, но нека не забравяме, че тези активни ETF-и, които са от миналата година, инвестираха в индустрии, които много бързо се развиха. Тоест, ние взимаме един много кратък период от време, виждаме голямата доходност и си казваме „да, това е новото нещо“. Наистина имаше такива, но има и примери за активни ETF-и, които имаха много ниска доходност. Така че аз бих изчакал, за да видя някъде ще се развият тези продукти, дали ще повторят успеха от миналата година и дали ще са устойчиви“, споделя финансовият консултант. 

Добре е да се има предвид, че някои активни ETF-и имат приблизително идентични пасивни конкуренти, които формират почти същата доходност. Не са обаче малко примерите, при които активно управляваните фондове се отплащат по-добре на инвеститорите. Активният фонд на Vanguard U.S. Value Factor ETF е добавил 25% към стойността си в първите седем месеца на годината, докато пасивният фонд на същата компания Vanguard Value ETF е формирал ръст от 17%. „Инвеститорите трябва да преценят дали си заслужава да се плати по-високата цена за активния мениджмънт“, казва Нейт Герачи – президент на консултантската компания ETF Store. 

Интересът към борсово търгуваните фондове е толкова силен, че най-големите мениджъри на пари пускат ETF-и и са готови да променят бизнеса си, за да се възползват от тенденцията. Почти всички от 25-те най-големи компании за управление на активи в САЩ предлагат ETF или планират да го направят според Bloomberg Intelligence. 

Capital Group е най-голямата без такъв инструмент и възнамерява да се присъедини към клуба с пускането на активни ETF-и през 2022 г. „Продължаваме да вярваме, че взаимните фондове предоставят големи предимства за инвеститорите и ще останат основна част от техните портфейли. Ние също така осъзнаваме, че добавянето на ETF-и към нашите продукти ще ни помогне да посрещнем нуждите на голяма и растяща група инвеститори“, обяви в началото на годината Тим Армър – изпълнителен директор на Capital Group.

JPMorgan Chase също иска да се възползва от бума в интереса към активно управляваните борсово търгувани фондове. Финансовият гигант планира да конвертира четири взаимни фонда с 10 млрд. долара под управление в ETF-и през 2022 г. „Все по-често нашите клиенти комбинират инвестиции във взаимни фондове и такива в ETF-и и продължават да насочват средства към активно управляваните борсово търгувани фондове“, коментира в изявление Джед Ласковиц, ръководител на управлението на активи в JPMorgan. Финансовият гигант не е сам в решението си. Брокерът на взаимни фондове Guinness Atkinson Funds конвертира два от продуктите си в ETF-и през март, а Dimensional Fund Advisors промени четири от взаимните си фондове на стойност $28,2 млрд. през юни. 

И това вероятно е само началото. Bloomberg Intelligence изчислява, че в следващите десет години ETF мениджърите могат да привлекат около $1 трлн. в индустрията чрез трансформация на взаимни фондове или чрез други вътрешни промени. Предпоставките това да се случи са много добри. 

През 2020 г. американските ETF-и (активни и пасивни) са отчели входящи потоци от $500 млрд., докато взаимните фондове за изгубили почти толкова. От началото на 2021 г. взаимните фондове са привлекли около $60 млрд., докато ETF-ите в САЩ се радват на вливания за $530 млрд.„Пасивното инвестиране според мен и според различни прогнози до края на 2030 година като обем на инвестираните средства ще изпревари активно управляваните фондове. Това е една тенденция, която не мисля, че може да се промени по някакъв начин“, прогнозира Стойне Василев. 

Николай Стойков все пак препоръчва на инвеститорите да са внимателни. „Този пазар е относително лесен, доста хора правят асоциацията с 2009-2010 г. и мисля, че са прави. Но това невинаги ще бъде така. Когато започнат да вдигат лихвите може би този пазар няма да ходи само нагоре, може би много от активите ще паднат като стойност“, прогнозира той. Предстои да видим дали борсово търгуваните фондове, където се изливат милиарди долари всяка седмица, могат да репликират успеха на фондовете на Кати Ууд, които насърчиха треската за ETF-и. 

В РЕЗЮМЕ: Осезаемият ръст на ETF-ите в последното десетилетие е фактор с огромно значение за пазарите. Интересът на българските инвеститори към ETF-ите е все по-голям и то сред най-младите инвеститори.