Петролът отново поевтиня заради негативните перспективи в Китай и преговорите с Иран

Надеждата за съживяване на ядреното споразумение с Иран би увеличила значително доставките на пазара

09:59 | 15 август 2022
Обновен: 10:06 | 15 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Петролът започва седмицата на червена територия, тъй като търговците се опасяват от спад в търсенето в Китай и перспективата за повече доставки от Иран, пише Bloomberg.

West Texas Intermediate падна до $91 за барел, след като в петък пазарите затвориха със спад от 2,4%. Централната банка на Китай неочаквано намали основните си лихвени проценти, тъй като засилва подкрепата за икономика, засегната от затварянията и проблеми с имотите. Търсенето на петрол в страната миналия месец беше с около 10% по-ниско на годишна база.

Дългият процес на съживяване на ядреното споразумение с Иран изглежда напредна. Предложенията на Европейския съюз за съживяване на сделката са приемливи, ако Техеран може да бъде успокоен по различни въпроси, включително санкции, според доклад на иранската държавна агенция IRNA от края на миналата седмица.

През последните няколко месеца суровият петрол поевтиня поради опасения за икономическо забавяне, отчитайки спад след рекордните цени, които достигна след инвазията на Русия в Украйна. Търговците са намалили възходящите си залози за WTI до най-ниското ниво от повече от две години, според Комисията за търговия със стокови фючърси.

„Подновените блокирания поради Covid в Китай натежават върху търсенето в допълнение към притесненията за рецесията, докато опасенията за доставките се стопиха“, каза Вандана Хари, основател на базираната в Сингапур Vanda Insights. "Перспективата за връщане на доставките от Иран допринася за мечите настроения", добави тя.

Икономическото възстановяване на Китай неочаквано отслабна през юли, тъй като нови огнища на Covid-19 повлияха на разходите на потребителите и бизнеса. Индустриалното производство е нараснало с 3,8% спрямо предходната година, което е по-малко от юнските 3,9% и по-ниско от прогнозата на икономистите за увеличение от 4,3%. Рафинирането на петрол също падна, тъй като някои съоръжения бяха затворени за поддръжка.

Цената на петрола все още е с около 20% по-висока, отколкото в началото на година и скокът на цените на енергията през първото полугодие допринесе за рекордните печалби за производителите. Saudi Aramco отчете най-голямата си коригирана тримесечна печалба от всички публични компании в световен мащаб, като изостава само от големите си петролни конкуренти Shell Plc и Exxon Mobil Corp.

Близкоизточният петролен гигант „очаква търсенето на петрол да продължи да расте до края на десетилетието, въпреки икономическия натиск върху краткосрочните глобални прогнози“, каза главният изпълнителен директор Амин Насър.

Перспективите за петролния пазар остават разнопосочни. Миналата седмица Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене през тази година, докато ОПЕК очаква пазарът да достигне излишък през това тримесечие. Картелът намали прогнозите си за количеството суров петрол, което ще трябва да изпомпва.