Западните санкции са с "ограничено въздействие" върху руския добив на петрол: МАЕ

Агенцията повиши прогнозата си за руския добив през втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден

10:11 | 12 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западните санкции са имали "ограничено въздействие" върху руския добив на петрол от началото на войната в Украйна, заяви Международната агенция по енергетика в четвъртък, като повиши прогнозата си за руското производство на суров петрол през 2023 г. Износът на Москва на суров петрол и петролни продукти за Европа, САЩ, Япония и Корея е намалял с близо 2,2 млн. барела дневно след пълномащабното нахлуване в Украйна, заяви базираната в Париж група. Но пренасочването на потоците към страни като Индия, Китай и Турция е намалило финансовите загуби за Кремъл, пише Financial Times.

Според последния месечен доклад на МАЕ руското производство на петрол през юли е било само с 310 хил. барела дневно под предвоенните нива, което представлява спад от по-малко от 3%, докато общият износ на петрол е намалял с около 580 хил. барела дневно. В резултат на това през миналия месец Русия е генерирала приходи от износ на петрол в размер на 19 млрд. долара, а през юни - 21 млрд. долара, сочат данните на МАЕ.

"Азиатските купувачи се възползваха от предимствата на евтиния суров петрол", заявиха от МАЕ, като през юни Китай изпревари ЕС като най-голям вносител на руски суров петрол.

Повишеното търсене на руски суров петрол в сравнение с по-рано през годината означава, че отстъпките, които се плащат за руски товари, са намалели.

Въпреки че ембаргото на ЕС върху руския суров петрол и продукти, което трябва да влезе в сила изцяло през февруари 2023 г., ще доведе до по-нататъшен спад на европейския внос, "някои политици предложиха евентуално смекчаване на мерките", добави тя.

Миналия месец ЕС разхлаби ограниченията си върху доставките на руски петрол за страни извън блока. Междувременно САЩ настояват страните от Г-7 да подкрепят механизъм за ограничаване на цените, който би позволил на част от руския петрол да достигне до трети страни, стига те да се съгласят да плащат по-ниска от пазарната цена за товара.

В отговор МАЕ заяви, че е увеличила прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден и с 800 000 барела на ден за 2023 г.

Преразгледаната руска прогноза се появи, след като МАЕ също така повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2022 г. с 380 000 барела на ден, въпреки признаците за забавяне на икономическия растеж.

Рекордните цени на природния газ в Европа след инвазията стимулираха "значителното" преминаване от газ към нефт за производство на електроенергия, което ще увеличи потреблението на суров петрол до края на годината, дори когато ръстът на търсенето от други части на икономиката се забавя.

"Тези изключителни печалби, концентрирани предимно в Близкия изток и Европа, прикриват относителната слабост в други сектори, но ще повишат търсенето с 2,1 млн. барела на ден до 99,7 млн. барела на ден през 2022 г. и с още 2,1 млн. барела на ден до 101,8 млн. барела на ден през 2023 г.", заяви МАЕ.

Употребата на петрол за производство на електроенергия също е повишена от увеличеното търсене на електроенергия поради глобалната гореща вълна, при която температурите достигнаха рекордни нива в някои части на света, включително във Великобритания. В доклада се посочва, че потреблението на петрол се е увеличило в Саудитска Арабия и Ирак, но също така и в Португалия, Обединеното кралство, Испания, Германия и Италия.

Ангажиментът на ЕС да намали потреблението на газ в страните членки с 15% от август 2022 г. до март 2023 г. ще продължи да увеличава търсенето на петрол с около 300 000 барела дневно през следващите шест тримесечия, допълва МАЕ.