Възстановяването на Китай остава крехко след спадове в производството и имотите

Пропускането на целта за годишен растеж тази година е почти сигурно, смятат анализатори

08:28 | 1 август 2022
Обновен: 10:41 | 1 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната дейност в Китай неочаквано се сви през юли, докато продажбите на имоти продължиха да се свиват, подчертавайки крехкостта на възстановяването на икономиката на фона на спорадични огнища на Covid и добавяйки призиви за повече политически стимули за стимулиране на растежа, пише Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в производството падна до 49 от 50,2 през юни, съобщи Националното статистическо бюро (НСБ) в неделя, падайки под знаковата стоийност от 50, което показва свиване на активността. Частно проучване в понеделник също показа отслабване на фабричното производство, докато отделно данните от 100-те най-добри строителни предприемачи в Китай показаха, че жилищният пазар продължава да се срива миналия месец.

Възстановяването на икономиката остава крехко, тъй като правителството се придържа към стриктния си подход за нулев Covid за затягане на ограниченията при възникване на вирусни епидемии. Неотдавнашно избухване на ново огнище в южния производствен център Шенжен повлия на фабричните операции там, като повиши опасенията за прекъсвания на глобалните вериги за доставки.

„Забавянето се дължи на производството и новите поръчки, сигнализирайки за прекъсване на доставките и нестабилно възстановяване на вътрешното търсене“, каза Лю Пейцян, главен икономист за Китай в NatWest Group Plc. „Политиките, свързани с Covid, продължават да забавят импулса на възстановяване и са необходими повече политики за облекчаване, за да се стабилизира вътрешното търсене през следващите месеци.“

Производственият PMI на Caixin, базиран на проучване предимно на по-малки и частни предприятия, също показа отслабване на настроенията. Индексът падна до 50,4 миналия месец от 51,7 през юни, пропускайки средната оценка от 51,5, но оставайки над разделителната линия от 50, казаха Caixin и S&P Global в изявление в понеделник.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай падна с 2 базисни пункта до 2,73% в понеделник сутрин в Азия, което е най-ниското ниво от края на май, докато фючърсите върху книжа със същия срок се покачиха с цели 0,2% до нов връх от 8 февруари.

Растежът на БВП през второто тримесечие беше най-бавният от първоначалното огнище в Ухан и икономистите очакват разширяването за цялата година да достигне само 4% или по-малко тази година. Тъй като пазарът на имоти продължава да оказва влияние върху перспективите за растеж, икономистите казват, че необходимостта от повече политически стимули остава силна.

Висшите ръководители на Комунистическата партия миналата седмица сигнализираха за смекчаване на целта на правителството за растеж от около 5,5%, въпреки че не успяха да обявят нови политики за стимулиране.

Икономисти на Citigroup Inc. пишат в бележка, че пазарът на имоти и фискалната политика са двете най-добри места за стимули през следващите месеци.

Правителството също така ускори разходите за инфраструктура, за да помогне за стимулиране на растежа през втората половина. Държавният икономически плановик на Китай каза, че ускоряването на строителството на големи инфраструктурни проекти може да осигури важна подкрепа за стабилизиране на икономиката. Третото тримесечие е критичен прозорец за икономическа стабилизация и възстановяване, смята агенцията.

Данните за PMI показаха, че забавянето в производството е широкообхватно, като активността сред големите, средните и малките предприятия се свива. PMI в непроизводствения сектор, който измерва активността в секторите на строителството и услугите, продължи да се разширява, макар и с по-слаби темпове.

НСБ цитира различни причини за спада в производството, включително сезонни фактори и спад в индустриите с висока консумация на енергия. Новите поръчки и новите експортни поръчки както за производствените, така и за непроизводствените дейности са свити през юли.

„Недостатъчното търсене на пазара е основната трудност, пред която са изправени производствените предприятия в момента, и основата за възстановяване на производствената индустрия трябва да бъде консолидирана“, се казва в изявление на бюрото.

"Възстановяването на Китай се забавя само малко след повторното отваряне на Шанхай. Изненадващ спад на официалния PMI за производство за юли обърна покачването през юни - подчертавайки рязка загуба на инерция. Разпръснатите огнища на Covid-19 и нови проблеми в сектора на имотите очевидно оказват влияние върху икономиката", пише Bloomberg Economics

Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group, каза, че данните показват „забавящо се възстановяване“, с недостиг на електроенергия и избухвания на Covid „сред факторите, които намаляват пазарното търсене и доверието през юли“.

Жилищният пазар продължава да оказва влияние върху перспективите на Китай. Продажбите на 100-те най-добри строителни предприемачи в Китай са паднали с 39,7% спрямо година по-рано, само леко стесняване от спад от 43% през предходния месец, според данни, публикувани от China Real Estate Information Corp.

„Пропускането на целта за годишен растеж тази година е почти сигурно“, каза Лиу от NatWest. „Следователно фокусът трябва да бъде дали и как Китай ще успее да стабилизира растежа си по-близо до дългосрочния потенциал през втората половина на годината.“