Байдън и Си планират среща на живо, докато напрежението около Тайван се засилва

Бойна група, водена от самолетоносача USS Ronald Reagan, навлезе в Южнокитайско море тази седмица

08:31 | 29 юли 2022
Обновен: 13:17 | 29 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин са заявили на сътрудниците си да планират лична среща по време на разговор в четвъртък, по време на която и двамата лидери са изложили позициите си в тлеещия спор за Тайван, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източник от администрацията на САЩ.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият им разговор лице в лице, откакто Байдън стана президент, и знак, че Си планира да се върне на световната сцена, след като не е напускал Китай повече от две години поради контрола над Covid. В изявлението на китайското външно министерство не се споменава такава среща, като се казва само, че двамата са се съгласили да поддържат комуникация.

Петият разговор между лидерите на двете най-големи икономики в света беше съсредоточен върху Тайван, дългогодишна възпламенителна точка, изострена от възможното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова следващия месец. Пекин предупреди за „твърд и силен“ отговор, ако пътуването се осъществи.

И двете страни описаха двучасовия и 20-минутен разговор като „откровен“, а САЩ също казаха, че е бил по същество. Нито една от страните не определи дискусиите като „конструктивни“, термин, който китайците бяха използвали след минали разговори между лидерите. Посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс каза през юни, че отношенията с Пекин са се влошили до вероятно „най-ниския момент“ след забележителното посещение на бившия президент Ричард Никсън в Китай през 1972 г.

Стивън Орлинс, президент на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай, каза, че обаждането е продуктивно, защото е „поставило дъно“ на отношенията, въпреки възможността за пътуването на Пелоси. „Фактът, че това се случи, фактът, че имаше разумно положителни изявления, направени както от Съединените щати, така и от Китай, е напредък, защото трябва да започнете от изходната линия, че отношенията са силно, силно проблематични“, каза той пред телевизия Bloomberg.

Тайванският долар се консолидира в тесен диапазон между 29,89-29,97 за 1 щатски долар тази седмица в знак, че търговците не са обезпокоени от напрежението, предизвикано от евентуалното пътуване на Пелоси. 

Високопоставен служител на американската администрация отказа да каже на брифинг в четвъртък дали двамата президенти са обсъждали пътуването на Пелоси. Вместо това съобщенията от двете страни бяха, че са потвърдили добре установените си позиции по отношение на Тайван.

Си каза на Байдън, че волята на китайския народ е да „защити националния суверенитет и териториалната цялост на Китай“ над Тайван, който Комунистическата партия смята за отцепила се провинция според китайското изявление. Той добави, че „който си играе с огъня, ще се изгори“, повтаряйки предупреждение, което е използвал в минали разговори с президента на САЩ.

Байдън каза, че САЩ „категорично се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток“, според изявление на Белия дом, публикувано след китайското. Той също така повтори политиката на САЩ за „Единен Китай“, която установи връзките между Вашингтон и Пекин преди половин век, според която само Пекин е признат за правителство на Китай.

Китай разглежда всяко пътуване на Пелоси в Тайван като нарушение на тази сделка. Пелоси отказа да потвърди графика си на пътуване, позовавайки се на опасения за сигурността. Настоящият ѝ маршрут в Азия включва спирки в Индонезия, Япония и Сингапур, каза в сряда човек, запознат с въпроса, добавяйки, че Тайван остава извън официалния дневен ред.

Белият дом каза, че всяко посещение в Тайван е решение на Пелоси, но служители на Министерството на отбраната са изразили безпокойство пред нея и нейния персонал. Американските, китайските и тайванските военни са активни около острова и бойна група, водена от самолетоносача USS Ronald Reagan, навлезе в Южнокитайско море тази седмица като част от това, което ВМС каза, че е планирана операция.

Уан Ян, служител номер 4 на Комунистическата партия, каза на среща във вторник, че „нито един човек и никаква сила не трябва да подценява решимостта, волята и способността на китайския народ да защитава своя национален суверенитет и териториална цялост“.

В същото време американски законодатели от двете партии твърдят, че е важно лидерът на Конгреса да не се поддава на натиска от Китай. Байдън каза малко публично по въпроса, но каза пред репортери миналата седмица, че американските военни не смятат посещението за добра идея, което предизвика ужас в Тайван. Той не отговори на въпроси от репортери, след като направи забележки за икономиката след разговора на Си.

Когато двамата президенти разговаряха за последен път, малко след като Русия нахлу в Украйна, Байдън притисна Си да не предоставя подкрепа за войната на президента Владимир Путин. В четвъртък американският лидер е повдигнал въпроса отново , според високопоставен служител на администрацията.

Байдън все още преценява дали да намали някои от митата, наложени върху китайския внос от неговия предшественик Доналд Тръмп. Високопоставен служител на администрацията каза, че Байдън не е споделял никакви потенциални следващи стъпки относно митата със Си.