Криза на доверието в политиките на Си задушава възстановяването на Китай

Частният сектор усеща най-много болката от забавянето на китайската икономика, а политическите мерки вероятно ще останат фокусирани върху инфраструктурата

10:14 | 28 юли 2022
Обновен: 12:21 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Веригата ресторанти Baheli, която сега прави само една трета от приходите, които е печелила преди пандемията от COVID-19, няма намерение да възобнови разширяването си, дори ако властите в Китай сведат новите инфекции до нула.

Проблемът, казва основателят Лин Хайпинг, е, че потребителите няма да възвърнат доверието си набързо, тъй като упоритото преследване на стратегията на Китай за нулев COVID срещу глобалната тенденция за съжителство с вируса преобърна живота им, разказа "Ройтерс".

„Всички бизнес планове се отлагат“, каза Лин, който отвори първия си ресторант през 2008 г. в южния град Шантоу и бързо се разшири до почти 200 обекта в Китай, преди да затвори една четвърт от тях поради COVID.

"Хората смятат, че е трудно да се правят пари, те са по-склонни да спестяват. Ще им трябва време, за да забравят болката."

Неговите коментари отразяват по-широка загриженост относно спада на доверието на потребителите и бизнеса в Китай, тъй като строгите ограничения, насочени към изкореняване на COVID, подкопават възстановяването на втората по големина икономика в света и забавят глобалния растеж.

Анализаторите очакват икономиката на Китай да нарасне с 4% тази година, според проучване на "Ройтерс", ниво, на което повечето страни биха завидяли, но бавно според собствените стандарти на страната.

Освен това ще се пропусне официалната цел за растеж на Пекин - определена тази година от около 5,5% - за първи път от 2015 г., когато Китай беше ударен от срив на фондовия пазар и изтичане на капитали.

Частният сектор понася тежестта на това икономическо забавяне.

Потребителското доверие се движи близо до рекордно ниски нива, частните инвестиции се забавят през първата половина, а младежката безработица е на рекордните 19,3%, което предизвиква призиви за по-спешни държавни стимули. 

Но вече високите икономически дисбаланси причиняват главоболия на управляващата Комунистическа партия, която се готви за конгрес, който се провежда веднъж на пет години тази есен, където се очаква президентът Си Дзинпин да си осигури безпрецедентен трети лидерски мандат.

Стотици милиони китайци в десетки градове се сблъскаха с различни COVID ограничения тази година, кулминирайки с пълното блокиране на Шанхай през април-май. Голяма гама от фирми също затварят вратите си, понякога веднага след като им е било разрешено да отворят отново, тъй като властите си играят да гонят всеки случай на COVID.

Базираният в Шанхай Мартин Ваура, главен изпълнителен директор на подразделението за мобилност на Voith Turbo, немски производител на части за търговски превозни средства, каза, че трябва да освободи работници, за да не трупа загуби, тъй като индустрията за товарни превози „страда много“ от предизвикани от COVID логистични затруднения.

Частните фирми също се тревожат за развиващата се имотна криза, нарастващите разходи за заеми на ключови експортни пазари, засиленото геополитическо напрежение и всеобхватните репресии срещу секторите на технологиите и частното образование.

Секторът на недвижимите имоти в Китай, който съставлява приблизително една четвърт от икономиката му, претърпя поредица от неизпълнения на задължения от предприемачите, докато все по-голям брой купувачи на жилища отказват да плащат ипотеки по закъсали проекти.

„Китай е изправен пред криза на доверието“, каза Роб Субараман, ръководител на глобалните макроизследвания на Nomura.

„Домакинствата не са склонни да харчат поради опасения от нови блокировки, потенциалните купувачи на жилища са загубили доверие в участието си в предварителни продажби от финансово затруднени предприемачи, а частният бизнес се въздържа от нови инвестиции предвид помрачаването на потреблението и перспективите за износ.“

Постоянна намеса

Много икономисти и инвеститори свързват икономическото неразположение с политиките на Си, от нулев COVID до регулаторните репресии срещу „варварския“ растеж в технологиите, образованието и други сектори.

Трийсетгодишната Лиу, която работи за интернет компания, видя как заплатата й се утрои, откакто се присъедини през 2018 г., и доскоро планираше да купи апартамент с две спални.

„Бях много уверена в доходите си“, каза Лиу, като посочи само фамилията си, за да говори свободно за своя работодател.

Но миналата година нейната компания реагира на натиск над технологичния сектор, като съкращава работници и намалява заплатите, каза тя. 

Въпреки че не е сред засегнатите, Лиу смята, че би било разумно да изплати ипотеката на настоящия си, по-малък дом.

Самозахранващият се песимизъм в частния сектор подхранва призивите на някои видни китайски икономисти държавата да отстъпи.

„Не знам дали регулаторите и политиците чуват гласовете на нашите компании“, каза Яо Янг, декан на Националното училище за развитие в Пекинския университет, на онлайн форум в средата на юли.

„Те продължават да се бъркат в икономиката, все едно обръщат палачинка. Как могат предприемачите да имат доверие?“

Ключови срещи

Правителството въведе редица данъчни облекчения и субсидии през последните седмици и инвеститорите очакват тази седмица среща на Политбюро, висшия орган за вземане на решения на комунистическата партия, за повече подкрепа. 

Очаква се да бъде емитиран повече дълг, за да се финансират разходите за инфраструктура, в допълнение към трилионите юани, насочени още тази година в такива проекти - предпочитаният, но все по-рисков, икономически лубрикант на Китай.

Коефициентът на макроливъридж на Китай, измерващ общия дълг спрямо брутния вътрешен продукт, се повиши до 277,1% през първото тримесечие, с 4,6 процентни пункта над нивата от края на 2021 г.

„Освен засилването на политическата подкрепа, най-важната задача е да се насочат очакванията и да се възстанови доверието“, каза правителствен съветник при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса.

Вътрешни лица казват, че Пекин може тихо да приеме по-нисък растеж, без да преразглежда целта.

Дерек Сисърс, сътрудник на базирания във Вашингтон мозъчен тръст American Enterprise Institute, казва, че политиците биха могли да предизвикат кратък „взрив от заеми“, но мудната икономика не е непосредствен риск за правителството.

„Има дългосрочна заплаха за легитимността на Си: какво е постигнал той като партиен секретар? Тези въпроси ще се изострят през следващите пет години, но се съмнявам, че ще имат някаква промяна на тазгодишния партиен конгрес“, каза той.