Германските банкери се готвят за скок на фалитите заради заплахата около руския газ

Ако Русия не възобнови доставките след планирания ремонт на Северен поток германската икономика може да навлезе в "дълбока рецесия"

19:10 | 4 юли 2022
Обновен: 20:01 | 4 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Германските банки ще бъдат принудени да заделят допълнителни средства, за да покрият потенциален скок в просрочията, ако за страната бъде прекъснат руския газ, казаха няколко високопоставени банкери за Bloomberg.

Сценарият ще доведе до рецесия в най-голямата икономика в Европа и ще изисква от кредиторите да подкрепят корпоративните заеми с повече капитал, каза ръководителят на BNP Paribas Германия Лутц Дидерихс в понеделник на конференция във Франкфурт. Той повтори коментарите, направени от главния финансов директор на Commerzbank Бетина Орлоп, публикувани през уикенда в интервю за седмичника Focus Money.

Кредиторите са особено загрижени за планираните ремонтни дейности по поддръжката на главния газопровод, свързващ Германия с Русия, тъй като има шанс доставките да не се възобновят както преди, след като работата приключи, казаха двама топ банкери, пожелали анонимност. Предвижда се газопроводът да бъде спрян между 11 и 21 юли за профилактика.

Резервите на германските банки за потенциалните икономически последици, произтичащи от войната срещу Украйна, досега са били по-ниски от големите резерви, които бяха изградени в разгара на пандемията. Но страната е силно зависима от продължаващия внос на газ от Русия и пълната загуба на достъп до енергийни доставки би нанесла тежък удар на икономиката.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг каза, че такова събитие ще доведе до „дълбока рецесия“ на същото събитие в сряда.