Германия преговаря за спасяването на Uniper заради газовата криза

Недостигът на газ струва на Uniper около 30 милиона евро на ден, според оценки на анализатори от RBC и Citigroup.

14:20 | 30 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство води преговори за спасяването на енергийния гигант Uniper SE, за да ограничи по-широкия ефект от кризата предизвикана от намалените газови доставки от Русия, предава Bloomberg.  

Uniper, най-големият купувач на руски газ в Германия заяви, че обсъжда евентуално увеличаване на гарантираните от държавата заеми или дори дялово участие, за да си осигури ликвидност. Кризата може да засегне и Финландия, която управлява компанията майка на Uniper Fortum Oyj.

„Вярно е, че германското правителство и Uniper водят преговори за стабилизиращи мерки. Те продължават и в момента“, заяви икономическият министър на страната в четвъртък. „Причините са рязкото увеличение в цените на газа и намалените доставки от Русия“.

Германският икономически министър Роберт Хабек предупреди, че ограничаването на газа от Русия може да създаде още по-големи трусове и сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers в началото на глобалната финансова криза.

Доставчиците на енергия трупат загуби, като са принудени да покриват липсващите руски обеми с такива от спот пазара, които са много по-скъпи. Недостигът струва на Uniper около 30 милиона евро на ден, според оценки на анализатори от RBC и Citigroup.

„Развитието на бизнеса отчетливо се влоши поради войната в Украйна“, каза Клаус-Дитер Маубах, главен изпълнителен директор на Uniper, в коментар от сряда вечерта. Намаляването на предлагането накара компанията да оттегли прогнозите си за годината.

Акциите на Uniper поевтиняха с цели 23% в четвъртък до най-ниското ниво за последните пет години. Тези на Fortum загубиха 10% от стойността си.

Ако дружествата за комунални услуги като Uniper не могат да осигурят доставки, има опасност недостигът да се прехвърли върху местните дружества за комунални услуги и техните клиенти, включително потребителите и бизнеса, предупреди Хабек. Миналата седмица той повиши нивото на газовия риск в страната до втората най-висока степен „тревога“.

Правителството не приложи закон, който би позволил на енергийните компании да прехвърлят повишени цени на клиентите. Сега натискът за това може дасе увеличи, за да могат дружествата да си поемат глътка въздух. Германските власти заявиха, че в резултат сметките на потребителите за енергия може да се удвоят или утроят.

„Тъй като Uniper все още не може да поеме тези допълнителни разходи, това води до значителни финансови тежести“, се казва в изявление на компанията късно в сряда. „Също така има голяма несигурност по отношение на геополитическата ситуация, както и продължителността и обхвата на ограниченията за доставка на руски газ.

Способността на дружествата за комунални услуги да прехвърлят по-високи цени на енергията на потребителите „би била необходима и съществена предпоставка, за да могат да представят нова прогноза за печалбите с достатъчна сигурност“, казаха от компанията.

Руската „Газпром“ доставя едва около 40% от договорените обеми от средата на юни след като спря подаването през ключовия газопровод „Северен поток 1“, според Uniper. Свиването засяга и други държави сред които Франция, Италия и Австрия. Фючърсите на газа скочиха с повече от 40% през последните две седмици.

„Фокусът ще бъде и върху други компании за комунални услуги с изложение към доставки на газ, възприети или реални“, каза Джон Мъск, анализатор в RBC Europe Ltd., добавяйки, че германските конкуренти EON SE и RWE AG и италианската Enel SpA могат да бъдат „ засегнати негативно."

Следващото голямо изпитание за купувачите на газ в Европа е, когато потоците през Северен поток спрат напълно за около 10 дни през юли за планирана поддръжка. Правителството на Германия се опасява, че Русия може да не възобнови подаването след прекъсването.

Ако това се случи, страната е изложена на сериозен риск да не може да осигури достатъчно запаси от газ, за да издържи през зимата, и може да я принуди да ограничи подаването на енергия.

Uniper се очертава като най-слабото звено в енергийната мрежа, която захранва най-голямата икономика в Европа. Компанията, създадена през 2016 г. от активите за изкопаеми горива на EON, олицетворява топлите отношения на Германия с Русия по отношение на енергетиката, проблем, който Берлин не успя да реши, докато танковете не тръгнаха към Киев в края на февруари.

Оттогава Fortum придоби 78% дял от Uniper и може да бъде поканена да участва в спасителен план. Тити Тупурайнен, финландският министър, който наблюдава държавните предприятия, отказа да „спекулира“ относно предоставянето на финансиране за Uniper, когато му беше зададен такъв въпрос на 9 юни.

Uniper вече беше изправена пред криза на ликвидността дори преди войната на Русия в Украйна, поради колебания в цените, които принуждиха компанията да вземе заем от 11 милиарда долара, за да плати исканията за обезщетение. Финансирането включваше 2 милиарда евро от германската държавна банка за развитие KfW.

Миналата седмица компанията заяви, че може да срещне трудности при изпълнението на договорите, подписани с клиентите си, ако Москва удължи или увеличи ограниченията на доставките на газ.

Uniper загуби 1,8 милиарда евро, след като руските газови потоци бяха намалени в средата на юни, и това вероятно загубата ще се увеличи без въвеждане на механизъм за прехвърляне на допълнителни разходи за обществени поръчки, според Пьотр Дзечоловски, анализатор в Citi.

„Очалваме или възобновяване на притока на руски газ, или механизмът за ценообразуване на аварийния план за газ ще трябва да бъде активиран, за да се избегнат много негативни последици за целия пазар на газ и електроенергия в Европа“, каза той.