Германия настоява Г-7 да направи обратен завой по отношение на изкопаемите горива

Текстът продължава да се обсъжда и може да се промени преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в баварските Алпи, която започва в неделя

15:45 | 25 юни 2022
Обновен: 20:28 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Германия настоява държавите от Г-7 да оттеглят ангажимент, който предвижда спиране на финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на годината, твърдят запознати с въпроса лица.Това би било сериозен обрат в борбата с изменението на климата, тъй като войната в Украйна влошава достъпа до енергийни доставки.

В проектотекста, предоставен на Bloomberg, се предвижда Г-7 "да признае, че публично подкрепяните инвестиции в газовия сектор са необходими като временен отговор на настоящата енергийна криза”.

Уговорката в предложението е, че такова финансиране се извършва "по начин, който е в съответствие с нашите цели в областта на климата и без да се създават блокиращи ефекти”.

Текстът продължава да се обсъжда и може да се промени преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в баварските Алпи, която започва в неделя и чийто домакин е канцлерът Олаф Шолц. Обединеното кралство се противопоставя на предложението, заявиха източниците. Говорител на германското правителство отказа да коментира.

Лице, запознато с обсъжданията, заяви, че Италия не се противопоставя активно на германското предложение. Италия, както и Германия, е силно зависима от руския газ. В петък, говорейки по време на пресконференция в Брюксел, министър-председателят Марио Драги заяви, че Италия е успяла да намали вноса на руски газ от 40% през миналата година до 25% в момента. Това е станало възможно и благодарение на подписването на нови газови сделки в страни като Конго, Алжир и Ангола.

Говорител на правителството заяви, че Италия не подкрепя идеята на Германия.

Дебатът се провежда в момент, когато Европа се бори за алтернативни на руския газ източници на гориво. Германското правителство предупреди, че действията на Русия за ограничаване на доставките рискуват да доведат до срив на енергийните пазари, подобен на този на Lehman, като най-голямата европейска икономика ще бъде изправена пред безпрецедентната перспектива предприятията и потребителите да останат без енергия.

Германия реагира на намалените доставки от Русия, като съживи въглищните централи и осигури финансиране за осигуряване на алтернативни доставки на газ, като същевременно продължи да изпълнява плановете си за постепенно премахване на ядрената енергия.

Италия заяви, че ще следи за потенциалната необходимост от задействане на спешни енергийни планове. Всяка подобна стъпка може да доведе до увеличаване на производството на въглища.

Ако Г-7 се откаже от ангажимента, поет миналата година и потвърден през май, това би означавало обрат в световните усилия за борба с изменението на климата. Това би затруднило обединяването на останалата част от света около по-строги цели и насочването на инвестициите към по-чисти източници на енергия.

Това би било и в противоречие с препоръките на Международната агенция по енергетика, че не трябва да се разработват нови проекти за добив на нефт и газ, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

При поемането на ангажимента си да прекратят прякото международно финансиране на изкопаемите горива до края на 2022 г. министрите от Г-7 за първи път признаха, че субсидиите за изкопаеми горива са несъвместими с Парижкото споразумение. Групата също така потвърди ангажимента си да прекрати "неефективните" субсидии за изкопаеми горива до 2025 г.

Министрите обаче признаха, че инвестициите в сектора на втечнения природен газ са необходим отговор на настоящата криза "по начин, който е в съответствие с нашите цели в областта на климата и без да се създава ефект на блокиране".

"Това би било огромно отстъпление от напредъка, който постигнахме миналия месец на срещата на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7, когато най-накрая привлякохме Япония, последната държава от Г-7, която се въздържа, към ангажимента за прекратяване на подобна финансова подкрепа за изкопаемите горива", заяви Алдън Майер, старши сътрудник в мозъчния тръст по въпросите на климата E3G.

"Ако на последната среща на върха на Г-7, на която Германия беше домакин, канцлерът Меркел беше канцлер по въпросите на климата, Шолц може да остане в историята като канцлер, който се отдръпна от политиката в областта на климата, което според мен ще бъде истинско петно в досието му, а ние нямаме нужда от това", добави той.