По-пестеливите туристи вече не са добре дошли във Венеция

Венеция планира да започне да начислява входна такса за еднодневните туристи, които не оставят големи суми в местната икономика

14:15 | 29 юни 2022
Обновен: 15:50 | 29 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В един скорошен следобед във Венеция, гостуващо семейство разстели покривка върху исторически кладенец, за да обядва с домашно приготвена храна сред атмосферата от епохата на Ренесанса. Това беше пестелива алтернатива на харченето на пари в местните заведения за хранене, но не и нещо, което се хареса на властите, разказва Bloomberg.

"Те бяха глобени сурово", каза Симоне Вентурини, градски съветник на Венеция, който ръководи инициатива за пренасочване на туристическата индустрия в града към качеството вместо количеството.

Глобяването на заблудилите се пикник ентусиасти беше част от по-широко усилие да се отсеят туристите, които задръстват улиците и натоварват инфраструктурата на града, но предлагат малко на икономиката - а именно, еднодневните екскурзианти.

Градът е определил, че когато повече от 30 000 до 40 000 души се появят за един ден, за да си направят селфита на моста Риалто, да се промъкнат през площад Сан Марко и да минат покрай Двореца на дожите, те причиняват повече вреда, отколкото полза.

За да отсее пестеливите туристи, градът планира да таксува гостуващите за един ден в града между 3 и 10 евро от януари. Докато служителите все още определят окончателните подробности, включително как да начисляват и налагат таксите, целта обхваща горещи точки покрай Канале Гранде, както и периферни острови като Лидо, Мурано и Торчело.

Има и местна опозиция, която трябва да се преодолее. Някои търговци се страхуват, че ограниченията за вход изпращат грешен сигнал и нямат връзка с корените на Венеция като търговска нация.

"Целта на мерките не е да осребрят, а да защитят Венеция", каза Вентурини. "Градът със своите слабости не е подходящ за бърз туризъм."

Докато светът излиза от две години на пандемични ограничения, великолепието на каналите на Венеция и привлекателността на нейните криволичещи улички отново са много търсени, като 120 000 души го посещават през Великденския уикенд. Но градските власти и много собственици на бизнеси се стремят да гарантират, че завръщането е устойчиво.

"Смисълът на пътуването се промени дълбоко през годините", каза Джулиана Лонго, собственик на магазин близо до моста Риалто, която продава шапки на гондолиери; бизнесът се управлява от жените в семейството й повече от век. "Но на някои места хората трябва да отидат, за да обогатят сърцето, душата и ума си, като се наслаждават на красотата, а Венеция е истинската красота."

Tя подкрепя плана за входна такса, но казва, че градът трябва да даде да се разбере, че парите се използват за конкретна цел, като опазване или смекчаване на ефектите върху околната среда.

Други са по-негативно настроени. Ернесто Панчин, директор на асоциация, която представлява собствениците на барове и ресторанти, вярва, че администрацията не трябва да налага ограничения върху историческите части на града, а да насърчава еднодневните туристи да изследват по-малко известни райони в пиковите часове.

"Централните квартали като Кастело и Санта Кроче са красиви, но остават празни през по-голямата част от деня и най-накрая ще се върнат към живот", каза той. "Венеция е град на света. Всеки човек, идващ от другия край на планетата, има право да го види, с резервация или без резервация."

Отблъскването на еднодневните туристи има прилики с усилията на Амстердам да премахне пътуванията за секс и наркотици, докато водещите европейски дестинации признават, че не всички посетители са добре дошли.

Рисковете от нерегулирания туризъм са още по-остри за Венеция. Наводненията, известни като "acqua alta", станаха по-чести, като най-тежката вълна от повече от 50 години причини щети за около 1 милиард евро през 2019 г. За да защити града, миналата година италианското правителство одобри мерки за забрана на големи круизни кораби във венецианската лагуна.

Натискът за действие ще стане още по-очевиден това лято, докато потребителите изхарчват спестяванията си от пандемията за пътуване. Според търговската асоциация Assoturismo Confesercenti броят на посетителите в 100-те най-големи исторически града в Италия - включително Венеция, Рим и Флоренция - се очаква да скочи с около 25% до 27,4 милиона души.

"Не можете да позволите град като Венеция да бъде опустошен от орди туристи", каза Дина Равера, основател и председател на престижния туроператор Destination Italia SpA. "Това е музей на открито и за да се запази, е необходимо да се ограничи потокът от хора. В противен случай би било като да оставим вратите на Лувъра отворени“, каза тя.

За Вентурини контролирането на лошо поведение като семейството с пикника е част от изпращането на сигнал, че посещението на Венеция предполага усилия и от двете страни и най-малкото изисква уважение към уникалното наследство на града.

"Не мисля, че някога ще направят нещо подобно отново", каза той.