В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Германия залага на природата и Балканите, за да заличи пандемичния спад в туризма

Кристиан Салай, ръководител за Балканите на Туристически борд на Германия, "В развитие", 17.06.2022 г.

16:02 | 17 юни 2022
Обновен: 19:22 | 21 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Пандемията от коронавирус е изтрила две десетилетия на развитие на туризма в Германия, но бумът на посещения през първите месеци на годината дава надежди, че секторът може да се завърне до предпандемичните си нива до 2023 г. Това е благодарение както на желанието на хората най-сетне да могат да пътуват, така и на новите стратегии на германския бизнес за привличане на туристи целогодишно - по-устойчив туризъм, насочен към природата и по-малките и по-непознати градове. Това разказа Кристиан Салай, ръководител за Балканите на Туристически борд на Германия, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Силно вярваме, че спадът беше много ограничен във времето - през 2021 г. вече сме на -69% нощувки, но разчитаме много особено на този регион следващите две години, за да се върнем на нивата от 2019 г."

От 1993 г. до 2019 г. Германия отбелязва почти 160% ръст на нощувките на чуждестранни туристи - от 35 мнл. до почти 90 млн. през 2019 г., като пандемията връща нивата на посещения под цифрите за 1993 г.

Ваканционните пътувания изместват бизнес посещенията в Германия като най-голям дял от българския пазар. Това се дължи както на развитието и достъпността на полетите, така и на силните икономически и семейни връзки, но и на маркетинговата стратегия на германския туризъм, смята Салай. 

"През 2021 г. има 280 хил. нощувки от българи, което е спад от около 30% в посещенията, което звучи много, но когато се сравни с общия спад от 70%, вече не звучи толкова зле. Ръстът за първите три месеца тази година в сравнение с 2021 г. е вече 72% - имаме 70 хил. нощувки само за три месеца, през които имаше доста ограничения. Не искам да бъда свръхоптимист, че още тази година ще стигнем предпандемичните нива от 2019 г., но мисля, че ще останем на малко проценти под тях и догодина вероятно ще се върнем към тях. Това не е обичайно възстановяване за всички региони. Хората в този регион са много устойчиви ... когато могат да пътуват, те ще пътуват."

Германия изпитва бум на посещенията още в първите месеци на тази година с премахването на пандемичните мерки, които страната спазваше стриктно, каза Салай.

"Хората искат да пътуват, да посещават нашите дестинации, особено защото предпочитанията на хората се промениха - опитват се да откриват природата, устойчивия начин на живот. Тези елементи бяха много важни, за да може Германия да бъде начело в класацията на предпочитани места."

Все още не може да се преценят какви ще бъдат всички ефекти от войната - има понижение на посещенията от Русия и Украйна, но двете страни не са били значими дестинации за Германия, сподели Салай. По-голям ще бъде ефектът върху посетителите от САЩ и Азия, смята той. Докато европейците имат ясна картина за положението, за азиатци и американци като цяло идеята за война в Европа би ги възпряла да изберат Германия като дестинация.

По-голямо предизвикателство пред германския туристически сектор представляват инфлацията, веригата на доставки, проблемите с персонала и цената на петрола.

"Кризата с персонала е много сериозна в цялата индустрия. Туризмът е много интензивен и чувствителен откъм персонал. За щастие Германия въведе някои много добри политики, които успяха да задържат служителите - в този смисъл Германия като дестинация не пострада много силно, но в днешната икономика нищо не е изолирано, така че сме зависими от случващото се при авиокомпаниите и в страните, от които идват туристите."

Проблемите все още не са се проявили силно в Германия, но ефектите им до някаква степен ще бъдат притъпени от високия ръст на туристи, смята Салай и добави, че с отминаването на пандемията секторът се надява да се завърне към нормално развитие с по-голям наплив на посетители от САЩ и Азия.

За да се развива като целогодишна дестинация Германия разчита на ски курортите и коледните базари през зимата, природен туризъм през пролетта и лятото, и многообразието от фестивали на бирата през есента, каза Салай. Вместо както досега да разчита на една голяма тема за рекламната си кампания, секторът е започнал да диверсифицира посланията си. Тази година ще продължи кампанията за германската местна култура със специално внимание върху по-малките градове и специфичните кухня и вино, които не са толкова познати на българите. Основна тема тази година е кампанията "Прегърнете германската природа", която е особено популярна заради нарастващото желание на хората да излязат от големите градове, каза Салай.

"Имаме над 300 хил. маркирани туристически пътеки, над 76 хил. км велосипедни алеи с цялата инфраструктура, хотели. Всичко това вече съществува при нас и решихме да го сложим на първа страница, защото това стана много важно за туристите."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.