Войната няма да окаже голямо влияние на туристическия сезон в Гърция

Иван Петрински, журналист, международен редактор в newsONE tv, "В развитие"

14:43 | 16 май 2022
Обновен: 17:44 | 16 май 2022
Автор: Таня Жекова

Руските и украински туристи са малък процент от общия туристически поток, а страната не е толкова енергийно зависима, тъй като развива ВЕИ. Войната обаче може да повлияе индиректно увеличавайки разходите на посетителите и засягайки икономиките на страните, от които идват туристите. Това коментира Иван Петрински, журналист и международен редактор в newsONE tv в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През 2019г руските туристи са били едва 1.9% от общия брой туристи в Гърция, като са донесли 2.4% от приходите в туризма. Делът на украинските туристи е още по-малък и тази година гръцкия туризъм няма да бъде засегнат от липсата на посетители от двете страни. 40% от приходите на Гърция са от места като остров Крит, надали войната ще повлияе на хората, които ходят в тези дестинации. Те идват предимно от богати западни страни, най-вече Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ“, отбелязва Петрински.

Според него обаче последствията от войната могат да окажат индиректно влияние на ежедневните разходи на туристите. По негови думи в момента „има 20-30% покачване на цените на стоките и на услугите в Гърция“, но от друга страна според него туристите не правят толкова сметка на парите и на дребните харчове.

По отношение на повишените цени на енергийните източници, Петрински отбелязва, че „гръцкия туризъм не е толкова енергийно зависим, той е предимно летен, а Гърция инвестира много във ВЕИ през последните години. Не мисля че цената на енергийните източници ще има толкова тежък ефект“. Журналистът смята, че цените са по-ниски от тези в Западна Европа и по този начин могат да привлекат много потенциални туристи, особено от САЩ.

„Който познава американците знае, че те смятат Европа за много добра дестинация и всеки американец мечтае да я посети. Гърция от своя страна е люлката на цивилизацията, цените там са по-ниски от Западна Европа и ако нещата след пандемията се развиват в положителна посока туристите от САЩ могат да се удвоят и утроят“, смята той.

Петрински добавя, че северната ни съседка Румъния също е сериозен източник на туристи, тъй като има почти 20 милиона души население и не е много далече от Гърция. По негови думи румънците формират голяма част от потока на туристи в северната част на Гърция.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.