Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

След пандемията хората бягат близо до природата и далеч от индустриалния туризъм

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в "Светът е бизнес", 10.06.2022

21:12 | 10 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от този в предишните две години. Цената на туристическата услуга ще поскъпне средно с около 15% що се отнася до местата за настаняване, но що се отнася до цялостния пакет с транспорт, хранене и настаняване поскъпването може да е и 30, и 40%. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков. “Най-многобройни чуждестранни туристи се очакват от Великобритания, Германия, съседни балкански страни, много поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”. 

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от големите комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към семейните хотели, къщи за гости, палатки, каравани”. 

Това е първото ни лято след Covid ограниченията, но за сметка на това ние сме от държавите, които са в близост до войната. Въпреки това, каза гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”. “Но при по-отдалечените дестинации, при които дори сме имали различни алтернативни форми на туризъм, определено имат отлив на пътувания към България”. 

“На фона на миналите две години настроенията са позитивни. Ще имаме най-хубавото лято, така както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но отново има много предизвикателства, не само заради войната, но и заради инфлацията и поскъпването на всички основни услуги, които са част от туристическото преживяване”. 

Що се отнася до българите, които миналата година спасиха сезона, това не може да се очаква през тази година, защото виждаме, че има голям ръст и на изходящия туризъм. Очакваме около 110% ръст на изходящия туризъм от България. Има много планирани дестинации и чартърни програми, каза събеседникът. 

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено помогна. Не толкова финансово, колкото да задържат и да обучат персонала си. Това беше добър ход на държавата”, а сега, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всякакви позиции - администратори, камериерки, готвачи и т.н.    

От какви промени и цялостна стратегия се нуждае българският туризъм, за да преодолеем изоставането на отрасъла в сравнение с други държави като съседна Гърция?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.