Chevron: САЩ може никога повече да не построят нова рафинерия

Маржовете за рафиниране експлодираха до исторически високи нива през последните седмици

07:58 | 7 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може никога да няма нова рафинерия, построена в САЩ, въпреки нарастващите цени на бензина, тъй като политиците се отдръпват от изкопаемите горива, според Chevron Corp.

„Не сме строили рафинерия в Съединените щати от 70-те години на миналия век“, каза главният изпълнителен директор Майк Вирт в интервю за Bloomberg TV. „Личното ми мнение е, че никога няма да има нова нова рафинерия, построена в Съединените щати."

Администрацията на Байдън призова ОПЕК и американските производители на шисти да изпомпват повече суров петрол, за да помогнат за намаляване на цените на бензина тази година. Но дори и цените на петрола да паднат, САЩ може да нямат достатъчно капацитет за рафиниране, за да задоволят търсенето на петролни продукти. Маржовете за рафиниране експлодираха до исторически високи нива през последните седмици на фона на по-ниските доставки на продукти от Русия и Китай и нарастващото търсене на бензин и дизел.

А добавянето на капацитет за рафиниране не е лесно, особено в настоящата среда, каза Вирт.

„Това означава да инвестирате капитал с хоризонт 10 години, който ще се нуждае от десетилетия, за да предложи възвръщаемост на акционерите, в политическа среда, в която правителствата по света казват: ние не искаме тези продукти“, каза той. „Получаваме смесени сигнали в тези политически дискусии.“

Цените на бензина на дребно в САЩ днес са средно 4,76 долара за галон, което е рекордно високо и се повишават с 45% тази година, според AAA. Запасите на източното крайбрежие от дизелово гориво и бензин в региона на Ню Йорк са на най-ниските си нива за това време на годината от началото на 90-те години на миналия век, което увеличава притесненията за ограничения на горивото, точно когато САЩ навлизат в летния сезон на шофиране. Дори и с високите цени, Вирт не вижда признаци за отдръпване на потребителите.

„Все още виждаме истинска сила в търсенето“, въпреки че международните въздушни пътувания и китайското потребление все още не са се върнали към нивата си отпреди пандемията, каза Вирт. „Търсенето в нашата индустрия има тенденция да се движи по-бързо от предлагането и в двете посоки. Видяхме това през 2020 г. и виждаме това днес.”

Chevron не би могъл незабавно да увеличи производството днес, дори и да иска, поради значителните времена за активиране на нефтени и газови кладенци, дори в американските шисти с кратък цикъл, каза Вирт. Главният изпълнителен директор очаква да се срещне с администрацията на Байдън тази седмица.

„Трябва да седнем и да проведем честен разговор, прагматичен и балансиран разговор за връзката между енергетиката и икономическия просперитет, националната сигурност и опазването на околната среда“, каза Вирт. "Трябва да признаем, че всичко това има значение."