Vitol: САЩ може да позволят повече ирански петрол на пазара

Шери Ан, Bloomberg Хонконг

09:55 | 6 юни 2022
Обновен: 11:46 | 6 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Представител на най-големия търговец на суров петрол смята, че САЩ може да допусне повече ирански петрол до пазарите, дори и без съживяването на ядрената сделка. Директорът на Vitol за Азия каза за Gulf Intelligence, че администрацията на Байдън би могла да облекчи потока на петрол преди изборите в средата на мандата. Цените на бензиностанциите в САЩ скочиха до рекордни нива с ръста на суровия петрол с над 50% тази година.

Саудитска Арабия вдигна цената на петрола над очакваното за най-големия си пазар, Азия и за втори пореден месец остави цените за САЩ без промяна. Ръстът на цените за доставките за Азия е в духа на поредицата от повишения, започнали от февруари и спрени миналия месец. Aramco също вдигна цените за Северозападна Европа и Средиземноморието.

Секретарят по търговията Джина Раймондо каза, че може би има смисъл от премахване на митата за някои продукти с цел овладяване на инфлацията. Пред CNN Раймондо каза, че президентът Байдън е отворен за всякакви добри идеи, които биха помогнали на американските семейства. Висши представители на администрацията предлагат различни мнения какво да се прави с митата от времето на Тръмп за около 300 млрд долара внос от Китай.

 

"За стоманата и алуминия решихме да запазим митата, защото трябва да защитим американските работници и нашата стоманодобивна индустрия. Става въпрос за национална сигурност. Има обаче други продукти, като домакински стоки, велосипеди и др., за които може да има смисъл", каза Раймондо.

 

Шампионът на откритото първенство на Франция по тенис Рафаел Надал призна, че бъдещето му в тениса е поставено под въпрос заради хроничен проблем с нерв на левия крак. Испанецът каза, че благодарение на обезболяващи инжекции е извоювал 14-ата си победа на Ролан Гарос след като надделя над норвежеца Каспер Рууд с три на нула сета. Надал каза, че очаква ново лечение, но още не е ясно дали ще играе на Уимбълдън следващия месец. Полякинята Ига Швьонтек спечели финала при жените срещу американката Коко Гоф.