Великобритания въвежда закони, променящи част от Протокола за Северна Ирландия

Сериозен спор между Обединеното кралство и ЕС би бил нежелан проблем за президента на САЩ Джо Байдън

14:40 | 17 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Обединеното кралство ще представи плана си за изменение на търговското споразумение след Брекзит във вторник като пряко предизвикателство към Европейския съюз, който настоява министър-председателят Борис Джонсън да спазва подписаната от него спогодба, пише Bloomberg.

Министърът на външните работи Лиз Тръс ще направи изявление в Камарата на общините, в което ще изложи плана си за въвеждане на закони, които ще отменят части от Протокола за Северна Ирландия, ако преговорите с ЕС не успеят да постигнат напредък след месеци на застой. Джонсън заяви късно в понеделник, че е готов да измени едностранно споразумението за Северна Ирландия, въпреки че би предпочел решение чрез преговори.

През последните седмици напрежението между двете страни нарасна заради многократните заплахи на Обединеното кралство да не спазва задълженията си да извършва проверки на някои стоки, влизащи в Северна Ирландия, за да защити единния пазар на ЕС, без да създава твърда граница с Република Ирландия.

"Не сваляме нищо от масата", заяви британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис по Sky News във вторник, преди заседанието на кабинета, на което министрите ще обсъдят плана на Тръс. "Решени сме да направим това, което трябва да направим."

Британското правителство е недоволно, че сделката създаде митническа граница с останалата част на Обединеното кралство, нарушавайки търговията и допринасяйки за срива на изпълнителната власт в региона. ЕС е готов да преустанови действието на цялото търговско споразумение, ако Джонсън изпълни заплахите си.

Подновяването на заплахата от липса на сделка идва в момент, когато икономиката на Обединеното кралство е изправена пред вече тежки перспективи поради нарастващата инфлация и задълбочаващата се криза с разходите за живот. Този месец Английската централна банка заяви, че очаква рязък спад в края на тази година и почти никакъв растеж през 2023 и 2024 г.

По-нататъшен удар може да доведе до пълна рецесия в икономиката. Още през 2020 г. Bloomberg Economics прогнозира, че въздействието на митата, които ще се прилагат без търговска сделка с ЕС, ще намали растежа с поне 1,5 процентни пункта през следващата година.

Макар че Тръс може да не започне законодателния процес веднага, самото излагане на плановете ще се разглежда като провокативен ход от страна на ЕС. Тонът на нейното изявление ще бъде внимателно наблюдаван в Брюксел, тъй като през последните седмици Тръс е склонна да използва по-твърд език от Джонсън.

"Бихме искали това да стане по консенсусен начин с нашите приятели и партньори, като изгладим проблемите и спрем някои от тези бариери между Изтока и Запада", каза министър-председателят.  "За да сме сигурни, че ще постигнем това, трябва да пристъпим веднага към законодателно решение."

Сериозен спор между Обединеното кралство и ЕС би бил нежелан проблем за президента на САЩ Джо Байдън, който се опитва да поддържа натиска върху Русия заради инвазията в Украйна. Обединеното кралство, ЕС и САЩ до голяма степен успяха да координират усилията си за налагане на санкции на Русия и за предоставяне на оръжия и финансова подкрепа на украинското правителство. Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковъни намекна за рисковете за военните усилия късно в понеделник.

"Сега не е моментът за едностранни действия, с които се обявява законодателство, което по същество ще наруши международното право, ще подкопае международен договор и ще създаде много ненужно напрежение между Брюксел и Лондон", каза той. 

В понеделник Тръс проведе разговори с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и преговарящия от страна на ЕС Марош Шефчович и потвърди ангажимента на Великобритания към Белфасткото споразумение - мирното споразумение от 1998 г., с което се сложи точка на десетилетията на насилие в региона. САЩ последователно призовават Обединеното кралство да си сътрудничи с ЕС по този въпрос и са против едностранни действия.

Очаква се плановете на Тръс да се справи със забавянията на митниците да включват създаване на отделни маршрути за стоките, които отиват в Северна Ирландия или за тези, които са за Република Ирландия, съобщи Sunday Times миналия уикенд. Тя може също така да разреши на фирмите да произвеждат стоки по британски стандарти в Северна Ирландия, да повери управлението на границата в ръцете на британските съдилища, а не на Европейския съд, и да даде на Обединеното кралство правото да променя данъчните ставки в региона.