Празни приказки: ЕС отказа нов договор за Брекзит заради Северна Ирландия

Лондон обвинява Брюксел, че е прекалено легалистичен, когато тълкува какво означава сделката за някои стоки

09:02 | 23 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Mary Turner/Bloomberg
Снимка: Mary Turner/Bloomberg

Министърът по европейските въпроси на Франция Клемент Бон отхвърли в четвъртък искането на Великобритания за предоговаряне на сделката за Брекзит, регулираща търговията със Северна Ирландия, отхвърляйки британските обвинения в европейски догматизъм като "празни приказки".

Великобритания поиска в сряда нова сделка от Европейския съюз за регулиране на търговията с британската провинция след Брекзит, заявявайки, че вече има причина да се оттегли от части от сделката, сключена с Брюксел едва миналата година.

Лондон обвинява Брюксел, че е прекалено легалистичен, когато тълкува какво означава сделката за някои стоки, които се транспортират от Великобритания в Северна Ирландия.

Европейската комисия по-рано в четвъртък заяви, че няма да предоговаря сделката и да работи по "креативни решения", но първата реакция от Франция показа, че някои страни членки са нетърпеливи към Великобритания.

"Европейският съюз посвети дни и нощи през последните пет години, за да намери прагматични решения с Великобритания", каза Бон пред "Ройтерс". "Идеята за твърда и догматична Европа е пълна глупост."

Франция последователно заема твърда позиция в преговорите за Брекзит, като често изразява на глас казаното от другите държави-членки насаме.

Бон, изгряващата звезда на френското правителство, е близък съюзник на президента Еманюел Макрон. Първо е работил като европейски съветник на Макрон, преди да бъде назначен за министър на кабинета, и е следвал преговорите за Брекзит зад кулисите от самото начало.

"Работим от месеци, за да работи протоколът, поискан от британското правителство и гласуван от британския парламент" каза той. "Все още можем да работим върху практически решения, но не и да изпразваме протокола от неговото съдържание или да го предоговаряме“, добави той.

„Как бихме могли да предоговоряме с партньор, който не може да спазва собствените си ангажименти?“, каза Бон.

В сряда британският министър за Брекзит Дейвид Фрост заяви, че Лондон ще денонсира протокола и ще поиска условията в него да се предоговорят. Протоколът е част от сделката за Брекзит и предвижда в Северна Ирландия да се запазят правилата за общия пазар на ЕС, за да не се разделя остров Ирландия след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз в началото на годината.

Заради сделката всички стоки, които се внасят от Великобритания в Северна Ирландия подлежат на митнически контрол, на който се възпротивиха големите вериги заради допълнителната административна тежест, свързана с попълване на множеството документи, изисквани за внос на стоки в ЕС.