ЕС заплашва Джонсън с отмяна на търговската сделка заради Северна Ирландия

Британското правителство все по-явно заявява недоволството си от протокола, който възпрепяства свободната търговия със Северна Ирландия

16:40 | 11 май 2022
Обновен: 18:59 | 11 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейският съюз най-вероятно ще започне наказателна процедура срещу Великобритания и ще отмени търговската сделка ако правителството на Борис Джонсън приеме закон за отмяна на ангажиментите, поети спрямо Северна Ирландия, предава Bloomberg.

Европейската комисия ще препоръчa на курс на действие, докато окончателното решение относно подробностите и времето на конкретните мерки ще се нуждае от подкрепата на държавите-членки.

Освен че ще замрази привилегирования достъп, който британските компании имат до единния пазар на ЕС, комисията може да спре и преговорите за статута на Гибралтар, каза източникът, като поиска да не бъде идентифициран.

Обединеното кралство ескалира заплахите си относно споразумението за Северна Ирландия след Брекзит във вторник вечерта, когато външният министър Лиз Тръс излезе с изявление, в което се казва, че последните предложения на ЕС за търговски споразумения няма да работят и сигнализира, че е готова да предприеме едностранни стъпки, освен ако ново споразумение не може бъде договорено.

Правителството „няма да се свени да предприеме действия за стабилизиране на ситуацията в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения“, каза Тръс. Месеци разговори с Европейския съюз относно договора след Брекзит доведоха до предложения, които „ще ни върнат назад“, каза тя, като възрази срещу въвеждането на „повече проверки, бумащина и прекъсвания“.

Говорителят на Джонсън Макс Блейн каза пред репортери на редовен брифинг в сряда, че правителството не е взело решение как да процедира. Но той нарече ситуацията в Северна Ирландия „много сериозна“ и повтори позицията на Обединеното кралство, че споразуменията след Брекзит за региона, включени в протокола, не са предназначени да бъдат „крайно“ решение.

Великобритания отдавна заплашва да премахне необходимостта от проверки на стоки, изпращани от Великобритания в Северна Ирландия, като задейства член 16, механизъм, договорен с ЕС, който е част от търговското споразумение за Брекзит. Обединеното кралство твърди, че протоколът нарушава търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство и застрашава Споразумението от Белфаст, което помогна за прекратяването на години на сектантско насилие в региона.

Въпреки това лондонският Times съобщи във вторник, че Тръс е изготвила закон за едностранно отхвърляне на големи части от сделката, след като е загубила вяра в преговорите. Това би било по-драматичен ход от страна на Обединеното кралство и вероятно ще предизвика по-сериозна реакция от страна на ЕС.

Всяко решение ще изисква подкрепата на 27-те правителства на ЕС и би довело до период на охлаждане, преди да бъдат приети мита, квоти и други бариери пред търговията между Великобритания и ЕС. ЕС може да прекрати цялата сделка или да ограничи конкретни индустрии.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович предупреди по-късно във вторник, че протоколът е международно споразумение и неговото „предоговаряне не е опция“. Той каза, че ЕС работи неуморно, за да предложи решения, включително облекчаване на потока от лекарства в Северна Ирландия. Той ще се срещне отново с Тръс в четвъртък.

Миналата година ЕС даде пауза на заплахата от съдебни действия за отделни нарушения на протокола, за да даде на двете страни пространство за преговори.