"Шин Фейн" с победа на парламентарните избори в Северна Ирландия

Лора Райт, Bloomberg

19:35 | 9 май 2022
Обновен: 22:39 | 9 май 2022
Преводач: Мария Попова

Министърът за Северна Ирландия ще се срещне с лидерите на политическите партии в провинцията днес, за да ги прикани да възстановят правителството след изборите през миналата седмица. За първи път победителят е националистическа партия, което означава значителна промяна в регионалния баланс на властта. Шин Фейн, чиято крайна цел е обединението на Северна Ирландия с Република Ирландия възнамерява да номинира своя лидер за първи министър на региона.

Джон Ли беше обявен за следващия ръководител на Хонконг след формалните избори в неделя. След победата си той обеща да укрепи националната сигурност и да ускори интеграцията на града с континентален Китай. Той заяви, че носи отговорност както пред Пекин, така и пред Хонконг.

Във Филипините, гласоподавателите ще отидат да гласуват в избори, които могат да качат на президентския пост единственият син на покойния диктатор Фердинанд Маркос, над три десетилетия след като баща му беше свален от власт. Бившият сенатор Фердинанд Маркос Младши поведе в проучванията преди изборите с двуцифрен процент. Неговият основен опонент, вицепрезидента Лени Робредо проведе някои от най-големите предизборни митинги от десетилетия в опит да поведе в надпреварата.